Jogurt grecki z owocami, płatkami orkiszowymi i orzechami
18 czerwca 2014
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Pyszne śniadanie, na szybko, ale również doskonała przekąska czy deser. Aby śniadanie było ekspresowe, wieczorem można przygotować owoce, jogurt wymieszać z miodem i skórką pomarańczy, wstawić do lodówki. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Rano wystarczy wszystkie składniki szybko poukładać w szklance. Taka poranna bomba witaminowo-mineralna da nam zastrzyk energii na cały dzień. Ja wybrałam takie owoce, ale mogą być dowolne, wasze ulubione, teraz w sezonie można naprawdę zaszaleć. Aby danie było pyszne, potrzebujemy świeże, dojrzałe, słodkie i soczyste owoce.
Składniki (4 porcje)
- 1 mango
- 4 kiwi
- 40 dag truskawek
- orzechy (np. nerkowce)
- płatki orkiszowe
- 500 ml jogurtu greckiego
- skórka ze średniej pomarańczy
- 2 łyżki płynnego miodu (opcjonalnie)
Do dekoracji
- mięta
Wykonanie
Owoce myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Jogurt mieszamy z miodem, dodajemy otartą skórkę pomarańczową. Pomarańczę wcześniej szorujemy pod bieżącą wodą, sparzamy, ścieramy tylko pomarańczową skórkę. W szklance lub miseczce układamy warstwami nasze składniki, na koniec dekorując listkami mięty. Proste, szybkie, a jakie zdrowe i sycące.