Jogurt grecki z owocami, płatkami orkiszowymi i orzechami


kategoria: śniadanie
tagi: jogurt grecki, kiwi, mango, miód, orzechy, orzechy nerkowca, płatki orkiszowe, pomarańcza, skórka pomarańczowa, truskawki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Pyszne śniadanie, na szybko, ale również doskonała przekąska czy deser. Aby śniadanie było ekspresowe, wieczorem można przygotować owoce, jogurt wymieszać z miodem i skórką pomarańczy, wstawić do lodówki. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Rano wystarczy wszystkie składniki szybko poukładać w szklance. Taka poranna bomba witaminowo-mineralna da nam zastrzyk energii na cały dzień. Ja wybrałam takie owoce, ale mogą być dowolne, wasze ulubione, teraz w sezonie można naprawdę zaszaleć. Aby danie było pyszne, potrzebujemy świeże, dojrzałe, słodkie i soczyste owoce.

Fotografia śniadania, jogurt grecki z owocami, płatkami orkiszowymi i orzechami

Składniki (4 porcje)

  • 1 mango
  • 4 kiwi
  • 40 dag truskawek
  • orzechy (np. nerkowce)
  • płatki orkiszowe
  • 500 ml jogurtu greckiego
  • skórka ze średniej pomarańczy
  • 2 łyżki płynnego miodu (opcjonalnie)

Do dekoracji

  • mięta

Wykonanie

Owoce myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Jogurt mieszamy z miodem, dodajemy otartą skórkę pomarańczową. Pomarańczę wcześniej szorujemy pod bieżącą wodą, sparzamy, ścieramy tylko pomarańczową skórkę. W szklance lub miseczce układamy warstwami nasze składniki, na koniec dekorując listkami mięty. Proste, szybkie, a jakie zdrowe i sycące.

Fotografia śniadania, jogurt grecki z owocami, płatkami orkiszowymi i orzechami

comments powered by Disqus