Zielona zupa krem


kategoria: zupa
tagi: brokuł, cukinia, cytryna, czosnek, lubczyk, natka pietruszki, por, szczypior, szpinak, wegetariańskie, ziemniaki, zupa
autor: Joanna Komorowska

Wczoraj zaszalałam z pizzą, dzisiaj czas na coś ekspresowego. Zupa gotowa w 15 minut. Zupę tę można zjeść w dwóch wariantach – na ciepło albo jako chłodnik. Można zrobić ją dzień wcześniej, schłodzić i mamy następnego dnia pożywny chłodnik. Pyszna, z mnóstwem smaków i witamin zupa krem z zielonych warzyw.

Zielona zupa krem, brokuł, szpinak, cukinia

Składniki (4 porcje)

  • 1 brokuł (świeży lub mrożony), standardowy brokuł świeży waży ok. ½ kg
  • 250 g szpinaku świeżego (poza sezonem może być mrożony, liście)
  • 1 średnia cukinia
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku (z cebulkami)
  • 2 gałązki lubczyku
  • duży por (zielona część)
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Dodatki

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • pestki dyni
  • odrobina oliwy (do polania przed podaniem)
  • różowy pieprz (opcjonalnie)

Wykonanie

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone ziemniaki, smażymy ok. 5 minut, często mieszając. Dodajemy pokrojony w talarki por, czosnek w plasterkach, posiekaną natkę, lubczyk oraz szczypior. Przesmażamy ok. 3 minuty. Dodajemy różyczki brokuła, szpinak i cukinię (pokrojoną w kostkę). Zalewamy 1 litrem wrzątku. Gotujemy pod przykryciem przez 7 minut. Blendujemy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy albo z zaproponowanymi przeze mnie dodatkami, albo z razowymi grzankami, czy groszkiem ptysiowym.

Jeszcze istotna uwaga dla rodziców, których pociechy nie przepadają za warzywami. Taka zupa jest świetnym sposobem przemycenia witamin i innych przydatnych składników, bez wywołania protestu: „ale to są warzywa!”. Moja córka-niejadek wcina taką zupą z apetytem, często prosząc jeszcze o dokładkę. Pewnie nie domyśla się, że w tej zupie jest tyle warzyw. ☺

Zielona zupa krem, brokuł, szpinak, cukinia

comments powered by Disqus