pancakes, czyli amerykańskie naleśniki


kategoria: śniadanie
tagi: naleśniki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Amerykańskie naleśniki na maślance najlepiej smakują z owocami sezonowymi. Idealne danie na leniwe śniadanie czy szybką kolację. Ja swoje podałam z serkiem mascarpone, z odrobiną miodu, truskawkami oraz daktylami. Truskawki powoli się kończą, pojawiły się już polskie maliny, więc jedzmy je, póki są, bo mrożone nie smakują tak dobrze, jak te w pełni sezonu…

Fotografia pancakes

składniki (6–8 sztuk)

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki razowej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko (L)
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

wykonanie

Jajko chwilkę miksujemy, dodajemy maślankę, olej. Miksujemy ponownie. Przesianą mąkę pszenną łączymy z mąką razową, proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz cukrem pudrem. Dodajemy do jajka, miksujemy. Odstawiamy na minimum pól godziny do odpoczęcia ciasta i uwolnienia glutenu. Po tym czasie smażymy na suchej patelni. Podajemy z miodem, syropem klonowym, z owocami sezonowymi albo kto jak lubi. ☺

Fotografia pancakes

comments powered by Disqus