Pesto z bobu z pomidorami koktajlowymi i makaronem ryżowym


kategoria: makaron
tagi: bezglutenowe, bób, czosnek, makaron, makaron ryżowy, natka pietruszki, parmezan, pesto, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Danie dla miłośników bobu i nie tylko. Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe, pisać chyba nie trzeba. Warto jednak pamiętać, że bób to warzywo, które dostarcza nam potężną dawkę m.in. witamin z grupy B, wzmacniających nasz układ nerwowy. A kto w dzisiejszych, zwariowanych czasach nie potrzebuje jego wzmacniania…

Połączenie tego pesto z makaronem ryżowym czyni danie lżejszym i w pełni bezglutenowym.

Fotografia pesto z bobu z pomidorami koktajlowymi i makaronem ryżowym

Składniki (4 osoby)

  • 400 g makaronu ryżowego (wstążki)
  • 1 szklanka ugotowanego bobu (obranego)
  • 1 szklanka listków natki pietruszki
  • 2–3 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżki płatków migdałów
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 4–5 łyżek parmezanu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • woda przegotowana
  • 300 g pomidorów koktajlowych (+ 1 łyżka oleju do smażenia)

Do podania na talerzu

  • listki natki pietruszki
  • ziarenka bobu (ugotowane)
  • płatki migdałów
  • parmezan

Wykonanie

  • Delikatnie uprażone migdały, czosnek, natkę, olej miksujemy. Dodajemy bób, miksujemy ponownie. Dodajemy parmezan, dodajemy taką ilość wody aby uzyskać odpowiednią dla nas gęstość sosu, mieszamy. Doprawiamy do smaku.
  • Makaron przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu, dodając do wody ½ łyżeczki soli.
  • Połówki pomidorów smażymy na rozgrzanej patelni ok. 1 minutę.

Fotografia pesto z bobu z pomidorami koktajlowymi i makaronem ryżowym

comments powered by Disqus