Pesto z bobu z pomidorami koktajlowymi i makaronem ryżowym
27 czerwca 2014
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Danie dla miłośników bobu i nie tylko. Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe, pisać chyba nie trzeba. Warto jednak pamiętać, że bób to warzywo, które dostarcza nam potężną dawkę m.in. witamin z grupy B, wzmacniających nasz układ nerwowy. A kto w dzisiejszych, zwariowanych czasach nie potrzebuje jego wzmacniania…
Połączenie tego pesto z makaronem ryżowym czyni danie lżejszym i w pełni bezglutenowym.
Składniki (4 osoby)
- 400 g makaronu ryżowego (wstążki)
- 1 szklanka ugotowanego bobu (obranego)
- 1 szklanka listków natki pietruszki
- 2–3 duże ząbki czosnku
- 4 łyżki płatków migdałów
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 4–5 łyżek parmezanu
- sól
- świeżo mielony pieprz
- woda przegotowana
- 300 g pomidorów koktajlowych (+ 1 łyżka oleju do smażenia)
Do podania na talerzu
- listki natki pietruszki
- ziarenka bobu (ugotowane)
- płatki migdałów
- parmezan
Wykonanie
- Delikatnie uprażone migdały, czosnek, natkę, olej miksujemy. Dodajemy bób, miksujemy ponownie. Dodajemy parmezan, dodajemy taką ilość wody aby uzyskać odpowiednią dla nas gęstość sosu, mieszamy. Doprawiamy do smaku.
- Makaron przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu, dodając do wody ½ łyżeczki soli.
- Połówki pomidorów smażymy na rozgrzanej patelni ok. 1 minutę.