Pierogi z malinami i mascarpone z wanilią


kategoria: pierogi
tagi: jogurt grecki, mąka pszenna, maliny, mascarpone, masło, śmietana, wanilia, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Przepyszne pierożki z malinami, mascarpone i wanilią, idealne na upalny dzień. Dodatkowym atutem pierogów jest ciasto, które dzięki dodaniu roztopionego masła jest delikatne, idealne do owoców.

Fotografia pierogów z malinami i mascarpone z wanilią

Składniki na ciasto (70–90 sztuk)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 szklanka letniej wody
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • ok. 500 g malin
  • 300–400 g mascarpone
  • 3–4 łyżki cukru waniliowego

Fotografia pierogów z malinami i mascarpone z wanilią

Wykonanie

  1. Mąkę przesiewamy, do wgłębienia wlewamy wodę, dodajemy masło oraz sól. Wyrabiamy. Formujemy kulkę, osypujemy mąką, zawijamy w lnianą ściereczkę. Odstawiamy do odpoczęcia na pół godziny.
  2. ⅓ ciasta chwilkę wyrabiamy ponownie, lekko podsypujemy mąką, rozwałkowujemy, resztę zostawiamy przykryte ściereczką.
  3. Wykrawamy kółka, na każde z nich nakładamy ⅓ łyżeczki mascarpone wymieszanego z cukrem waniliowym oraz jedną lub dwie (jeśli mniejsze) maliny.
  4. Zlepione pierogi wrzucamy do lekko osolonego wrzątku. Gotujemy 2–3 minuty, liczone od momentu zagotowania. Podajemy z odrobiną masła i cukru lub śmietaną, ewentualnie jogurtem greckim. Ale wyśmienicie smakują też prosto z wody.

Fotografia pierogów z malinami i mascarpone z wanilią

comments powered by Disqus