pierogi z malinami i mascarpone z wanilią


kategoria: pierogi
tagi: maliny, mascarpone, wanilia, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Przepyszne pierożki z malinami, mascarpone i wanillią, idealne na upalny dzień. Dodatkowym atutem pierogów jest ciasto, które dzięki dodaniu roztopionego masła jest delikatne, idealne do owoców.

Fotografia pierogów z malinami i mascarpone z wanilią

składniki na ciasto (70–90 sztuk)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 szklanka letniej wody
  • szczypta soli

składniki na nadzienie

  • ok. 500 g malin
  • 300–400 g mascarpone
  • 3–4 łyżki cukru waniliowego

wykonanie

  • Mąkę przesiewamy, do wgłębienia wlewamy wodę, dodajemy masło oraz sól. Wyrabiamy. Formujemy kulkę, osypujemy mąką, zawijamy w lnianą ściereczkę. Odstawiamy do odpoczęcia na pół godziny.

Fotografia pierogów z malinami i mascarpone z wanilią

  • ⅓ ciasta chwilkę wyrabiamy ponownie, lekko podsypujemy mąką, rozwałkowujemy, resztę zostawiamy przykryte ściereczką.
  • Wykrawamy kółka, na każde z nich nakładamy ⅓ łyżeczki mascarpone wymieszanego z cukrem waniliowym oraz jedną lub dwie (jeśli mniejsze) maliny.
  • Zlepione pierogi wrzucamy do lekko osolonego wrzątku. Gotujemy 2–3 minuty, liczone od momentu zagotowania. Podajemy z odrobiną masła i cukru lub śmietaną, ewentualnie jogurtem greckim. Ale wyśmienicie smakują też prosto z wody.

Fotografia pierogów z malinami i mascarpone z wanilią

comments powered by Disqus