naleśniki żytnie z bobem, ricottą i sosem miętowym


kategoria: naleśniki
tagi: bób, mąka żytnia, mięta, ricotta, słonecznik, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Przepyszne naleśniki w chrupiącej panierce, dla miłośników bobu i nie tylko. Dodatek sera ricotta czyni farsz bardzo delikatnym. Natomiast sos miętowy podkreśla subtelność dania.

Naleśniki żytnie z bobem, ricottą i sosem miętowym

składniki (8–10 sztuk)

naleśniki

  • ½ szklanka mąki żytniej razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • pieprz

nadzienie

  • ½ kg bobu (waga po obraniu)
  • 300 g sera ricotta
  • 3–5 ząbków czosnku
  • sól
  • biały pieprz

do panierowania i pieczenia

  • 200 g słonecznika (obranego)
  • 2 jajka
  • olej

sos

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • ⅓ szklanki listków mięty
  • sól
  • pieprz

Naleśniki żytnie z bobem, ricottą i sosem miętowym

wykonanie

  • Z podanych składników przyrządzamy ciasto. Odstawiamy na pół godziny do odpoczęcia.
  • Smarzymy na gorącej patelni. Jeśli mamy dobrą, powinno się to udać bez dodatkowego tłuszczu.
  • Ugotowany, przestudzony bób gnieciemy widelcem, pozostawiając jednak większe kawałki. Dodajemy ser, czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Słonecznik miksujemy krótko, nie rozdrabniając zbyt mocno.
  • Usmażone naleśniki smarujemy farszem, zawijamy. Panierujemy w roztrzepanym jajku i słoneczniku.
  • Zapiekamy do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 200°C.
  • Podajemy z sosem przyrządzonym z jogurtu, posiekanej mięty, soli i pieprzu.

Naleśniki żytnie z bobem, ricottą i sosem miętowym

comments powered by Disqus