Naleśniki żytnie z bobem, ricottą i sosem miętowym
10 lipca 2014
kategoria:
naleśniki
tagi:
autor:
Przepyszne naleśniki w chrupiącej panierce, dla miłośników bobu i nie tylko. Dodatek sera ricotta czyni farsz bardzo delikatnym. Natomiast sos miętowy podkreśla subtelność dania.
Składniki (8–10 sztuk)
Naleśniki
- ½ szklanka mąki żytniej razowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- pieprz
Nadzienie
- ½ kg bobu (waga po obraniu)
- 300 g sera ricotta
- 3–5 ząbków czosnku
- sól
- biały pieprz
Do panierowania i pieczenia
- 200 g słonecznika (obranego)
- 2 jajka
- olej
Sos
- 250 g jogurtu naturalnego
- ⅓ szklanki listków mięty
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Z podanych składników przyrządzamy ciasto. Odstawiamy na pół godziny do odpoczęcia.
- Smarzymy na gorącej patelni. Jeśli mamy dobrą, powinno się to udać bez dodatkowego tłuszczu.
- Ugotowany, przestudzony bób gnieciemy widelcem, pozostawiając jednak większe kawałki. Dodajemy ser, czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.
- Słonecznik miksujemy krótko, nie rozdrabniając zbyt mocno.
- Usmażone naleśniki smarujemy farszem, zawijamy. Panierujemy w roztrzepanym jajku i słoneczniku.
- Zapiekamy do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 200°C.
- Podajemy z sosem przyrządzonym z jogurtu, posiekanej mięty, soli i pieprzu.