Wstążki imbirowo-pomarańczowe z pomidorami koktajlowymi


kategoria: grill
tagi: chilli, czosnek, imbir, miód, ocet balsamiczny, olej rzepakowy, polędwica wieprzowa, pomarańcza, pomidory koktajlowe, sos sojowy, wieprzowina
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj pierwsze prawdziwie mięsne danie na moim blogu. ☺

Proponuję wam łatwy przepis na bardzo soczyste i aromatyczne szaszłyki z polędwicy wieprzowej. Mięso można zamarynować dzień wcześniej, ale marynowanie przez 2 godziny też będzie wystarczające. Do mięsa możecie podać grillowane ziemniaki i ulubione warzywa. Świetnie komponuje się miks sałat z sezonowymi warzywami i lekkim sosem winegret.

Fotografia wstążek imbirowo-pomarańczowych z pomidorami koktajlowymi

Składniki

  • ½ kg polędwicy wieprzowej
  • 4 cm korzenia imbiru
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 czerwone chilli
  • sól
  • pieprz
  • 250 g pomidorów koktajlowych

Sos pomarańczowy, słodko-kwaśny

  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Polędwicę myjemy, oczyszczamy z błonek. Tniemy w wąskie wstążki. Marynujemy przez minimum 2 godziny w soku z pomarańczy, imbirze (drobno pokrojonym), chili (drobno pokrojone, bez pestek), soli i pieprzu.
  • Sos: na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek, przesmażamy do zeszklenia. Dodajemy chili (drobno pokrojone, bez pestek), imbir (drobno pokrojony). Smażymy chwilkę. Dodajemy pozostałe składniki. Redukujemy sos, doprawiamy do smaku.
  • Mięso nabijamy naprzemiennie na namoczone patyczki (moczenie patyczków zapobiega ich paleniu poczas grillowania). Grillujemy do zarumienienia (ok 6–8 minut) z obu stron.
  • Pomidorki nabijamy po 3 na patyczki, grilujemy równocześnie z mięsem.

Fotografia wstążek imbirowo-pomarańczowych z pomidorami koktajlowymi

comments powered by Disqus