Wstążki imbirowo-pomarańczowe z pomidorami koktajlowymi
20 lipca 2014
kategoria:
grill
tagi:
autor:
Dzisiaj pierwsze prawdziwie mięsne danie na moim blogu. ☺
Proponuję wam łatwy przepis na bardzo soczyste i aromatyczne szaszłyki z polędwicy wieprzowej. Mięso można zamarynować dzień wcześniej, ale marynowanie przez 2 godziny też będzie wystarczające. Do mięsa możecie podać grillowane ziemniaki i ulubione warzywa. Świetnie komponuje się miks sałat z sezonowymi warzywami i lekkim sosem winegret.
Składniki
- ½ kg polędwicy wieprzowej
- 4 cm korzenia imbiru
- sok z 1 pomarańczy
- 1 czerwone chilli
- sól
- pieprz
- 250 g pomidorów koktajlowych
Sos pomarańczowy, słodko-kwaśny
- sok z 1 pomarańczy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 cm korzenia imbiru
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Polędwicę myjemy, oczyszczamy z błonek. Tniemy w wąskie wstążki. Marynujemy przez minimum 2 godziny w soku z pomarańczy, imbirze (drobno pokrojonym), chili (drobno pokrojone, bez pestek), soli i pieprzu.
- Sos: na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek, przesmażamy do zeszklenia. Dodajemy chili (drobno pokrojone, bez pestek), imbir (drobno pokrojony). Smażymy chwilkę. Dodajemy pozostałe składniki. Redukujemy sos, doprawiamy do smaku.
- Mięso nabijamy naprzemiennie na namoczone patyczki (moczenie patyczków zapobiega ich paleniu poczas grillowania). Grillujemy do zarumienienia (ok 6–8 minut) z obu stron.
- Pomidorki nabijamy po 3 na patyczki, grilujemy równocześnie z mięsem.