szaszłyki łososiowo-ananasowe


kategoria: grill
tagi: ananas, cukinia, łosoś, ryba
autor: Joanna Komorowska

Pogoda sprzyja spotkaniom towarzyskim, a co lepiej niż grill umili nam te wieczorne rozmowy… W niedzielę zaprezentowałam Wam szaszłyki z polędwicy wieprzowej z grilla. Dzisiaj proponuję delikatnego cytrynowego łososia z nutką czerwonego, świeżo tłuczonego pieprzu. Kto lubi ryby, temu ten przepis na pewno się spodoba, ryba jest soczysta, aromatyczna, całość dopełnia orzeźwiający ananas, cukinia i delikatny czerwony pieprz.

Ci z Was, którzy kibicują mi w konkursie Broil King (mój finałowy blog dostępny pod linkiem: Grilluj gotuj z Charliem) znają już ten przepis, dzisiaj prezentuję go tutaj, na moim „Apetycie Na Kuchnię”. Szaszłyki te przygotowałam na wygranym już w półfinale gazowym grillu Broil King, ale z powodzeniem możecie je przyrządzić na najzwyklejszym grillu ogrodowym.

Fotografia szaszłyków łososiowo-ananasowych

składniki (4 osoby)

  • 400 g fileta z łososia
  • 2 limonki
  • 2–3 łyżeczki pieprzu czerwonego (ziarenka)
  • 2–3 cukinie (nieduże)
  • 1 duży ananas (dojrzały, świeży)
  • olej (najlepiej rzepakowy)
  • sól

wykonanie

  • Łososia pozbawiamy skóry, usuwamy ewentualne ości. Kroimy go na równej wielkości kostkę.
  • Do podzielonego na porcje łososia dodajemy świeżo tłuczony pieprz, otarte skórki limonki (tylko zielona część), sok wyciśnięty z limonek, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczkę soli. Mieszamy, odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
  • Ananasa obieramy, kroimy na kostki wielkości podobnej do kawałków łososia.
  • Cukinię tniemy w cieniutkie wstążki, np. przy użyciu obieraczki do jarzyn. Delikatnie solimy, dodajemy 1 łyżkę oleju. Mieszamy.
  • Na namoczone wcześniej wykałaczki (zapobiega to ich spaleniu) nabijamy naprzemiennie nasze składniki, cukinię nabijamy w formie fali, jak widać na zdjęciu poniżej.
  • Szaszłyki grillujemy z każdej strony do zarumienienia. Podajemy z lekką sałatką lub ulubioną sałatą.

Fotografia nabijania cukinii do szaszłyków łososiowo-ananasowych

Fotografia grillowania szaszłyków łososiowo-ananasowych

comments powered by Disqus