Grillowane malinowe crumble
23 lipca 2014
kategoria:
grill
tagi:
autor:
Fantastyczny, aromatyczny deser, do przyrządzenia na grillu posiadającym zamykającą klapę lub w piekarniku. To moja kolejna propozycja z finału konkursu Broil King, która cieszy się dużą pularnością. (Mój finałowy blog dostępny pod linkiem: Grilluj gotuj z Charliem).
Soczyste maliny w towarzystwie chrupiącej kruszonki, idealne połączenie na zwieńczenie długiej grillowej uczty. Polecam wszystkim amatorom słodkości. Ilość składników jest uzależniona od wielkości naczyń, w jakich będziemy grillować. Ja podaję proporcje dla dwóch kokilek o średnicy 10 cm.
Składniki
- 350 g malin
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki cynamonu (w proszku)
- 1,5 łyżeczki kardamonu (w proszku)
- jogurt grecki lub lody
- płatki kokosu
- cukier puder
Crumble
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki (pszenna, pełnoziarnista lub orkiszowa)
- 1 łyżeczka cynamonu (w proszku)
Wykonanie
- Maliny przebieramy, układamy w kokilkach po brzegi naczynia (maliny po upieczeniu lekko opadną). Posypujemy cukrem, cynamonem i kardamonem.
- Robimy kruszonkę. Do miseczki wsypujemy cukier, mąkę, masło, cynamon. Palcami rozcieramy składniki aż powstanie kruszonka (małe grudki ciasta). Możemy ją przygotować wcześniej i przechowywać w zamrażalniku.
- Maliny w kokilkach posypujemy kruszonką.
- Grillujemy w nagrzanym grillu, jeśli mamy możliwość regulacji temperatury, optymalne jest 250°, przez ok 7–8 minut (do zarumienienia ciasta) przy zamkniętej pokrywie.
- Podajemy posypane cukrem pudrem, płatkami kokosu oraz z jogurtem lub gałką lodów.