Grillowane malinowe crumble


kategoria: grill
tagi: cynamon, deser, kardamon, kokos, maliny, masło, owoce, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Fantastyczny, aromatyczny deser, do przyrządzenia na grillu posiadającym zamykającą klapę lub w piekarniku. To moja kolejna propozycja z finału konkursu Broil King, która cieszy się dużą pularnością. (Mój finałowy blog dostępny pod linkiem: Grilluj gotuj z Charliem).

Soczyste maliny w towarzystwie chrupiącej kruszonki, idealne połączenie na zwieńczenie długiej grillowej uczty. Polecam wszystkim amatorom słodkości. Ilość składników jest uzależniona od wielkości naczyń, w jakich będziemy grillować. Ja podaję proporcje dla dwóch kokilek o średnicy 10 cm.

Fotografia grilowanego malinowego crumble

Składniki

  • 350 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu (w proszku)
  • 1,5 łyżeczki kardamonu (w proszku)
  • jogurt grecki lub lody
  • płatki kokosu
  • cukier puder

Crumble

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki (pszenna, pełnoziarnista lub orkiszowa)
  • 1 łyżeczka cynamonu (w proszku)

Wykonanie

  1. Maliny przebieramy, układamy w kokilkach po brzegi naczynia (maliny po upieczeniu lekko opadną). Posypujemy cukrem, cynamonem i kardamonem.
  2. Robimy kruszonkę. Do miseczki wsypujemy cukier, mąkę, masło, cynamon. Palcami rozcieramy składniki aż powstanie kruszonka (małe grudki ciasta). Możemy ją przygotować wcześniej i przechowywać w zamrażalniku.
  3. Maliny w kokilkach posypujemy kruszonką.
  4. Grillujemy w nagrzanym grillu, jeśli mamy możliwość regulacji temperatury, optymalne jest 250°, przez ok 7–8 minut (do zarumienienia ciasta) przy zamkniętej pokrywie.
  5. Podajemy posypane cukrem pudrem, płatkami kokosu oraz z jogurtem lub gałką lodów.

Fotografia malinowego crumble na grillu

Fotografia grilowanego malinowego crumble

comments powered by Disqus