Makaron dietetyczny Fettuccine po azjatycku
25 lipca 2014
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Dzisiaj chcę wam zaprezentować makaron, który wygrałam w jednym z konkursów Jem Radio. Nie jest to zwykły makaron, to makaron praktycznie bez kalorii (6,4 kcal w 100 g), w pełni roślinny, 100% naturalny z wysoką zawartością błonnika rozpuszczalnego w wodzie, bez tłuszczy, cukru, skrobi i białka, bez pszenicy i glutenu. Wprost stworzony dla osób na diecie niskokalorycznej, wegetarian, wegan, cukrzyków jak i dla osób z nietolerancją pszenicy albo alergią na gluten lub soję. Makaron wytwarzany jest z rośliny zwanej konjac, uprawianej w Chinach i Japonii od ponad 2000 lat. Ich głównym składnikiem jest rodzaj błonnika zwany glucomannan. Makarony są przezroczyste, bez własnego smaku, łatwo przejmują aromat dodatków i sosów.
Makarony które posiadam mają 4 kształty – są noodles, spaghetti, fettuccine i ryż. Pakowane są po 200 g, wystarczą na dwa posiłki albo dla dwóch osób. Są bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy je przepłukać ciepłą wodą i gotować 2–3 minuty.
Połączyłam ten makaron z prostym i szybkim sosem, zawierającym mnóstwo świeżych warzyw oraz tofu. Łączna ilość kalorii na dwa talerze wynosi 380 kcal (jeden talerz: 190 kcal). Mocno tę wartość podwyższa tofu (50 g to 130 kcal) ale dzięki niemu mamy zastrzyk białka oraz posiłek będzie bardziej sycący i zbilansowany.
Składniki (2 porcje)
- 1 opakowanie makaronu Diet Food Fettuccine
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 100 g kukurydzy mini
- 70 g groszku cukrowego
- ½ marchewki (słupki)
- ½ cebuli (kostka)
- 1 ząbek czosnku (drobno pokrojony)
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżeczka chili (drobno pokrojonego)
- 1 limonka (sok)
- garść kiełków sojowych
- 50 g tofu naturalnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu teriyaki
- szczypta pieprzu (opcjonalnie)
- szczypta soli (opcjonalnie)
Wykonanie
- Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.
- Na rozgrzany olej wrzucamy kukurydzę i smażymy 3–4 minuty, dodajemy cebulę i imbir, chili i smażymy do zeszklenia cebuli.
- Dorzucamy pomidory, groszek, czosnek. Smażymy przez 2 minuty. Dodajemy pokruszone tofu, kiełki, sok z limonki, sos ostrygowy i teriyaki. Całość podgrzewamy, delikatnie mieszając. Jeżeli to jest konieczne, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Ugotowany makaron łączymy z sosem.