Quesadilla z kukurydzą z grilla


kategoria: grill
tagi: kukurydza, mozzarella, tortilla, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Chrupiący starter z grilla, do przygotowania w 30–40 minut (jeżeli korzystamy z kukurydzy z puszki, danie mamy gotowe w 10 minut). Doskonałe dla dzieci jaki i dla dorosłych, dodatkowym atutem jest brak mięsa, dzięki czemu goście nie jedzący go będą mieli co schrupać na naszym grillu.

To moja kolejna propozycja z finału konkursu Broil King. Danie dla miłośników sera, placków tortilla z kuchni meksykańskiej. (Mój finałowy blog dostępny jest pod linkiem: Grilluj gotuj z Charliem). Zapraszam do głosowania.

Fotografia quesadilii z kukurydzą z grilla

Składniki (4–6 porcji)

  • 8 placków tortilla
  • 400 g sera mozzarella (lub innego dobrze topiącego się)
  • 2 kukurydze w kolbie (lub puszka kukurydzy)
  • 200 g oliwek
  • zioła świeże np. oregano

Salsa

  • 2 awokado (dojrzałe)
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 limonka
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Kukurydzę obieramy z zewnętrznych liści, zostawiając jedną warstwę, usuwamy również „wąsy”. Kukurydzę myjemy, namaczamy w wodzie przez ok. 1 godzinę.

Fotografia quesadilii z kukurydzą z grilla

  • Kukurydzę grillujemy na dobrze nagrzanym grillu (jeśli ma regulację temperatury to ok. 200°C) z każdej ze stron po ok. 5 minut (łącznie ok. 20 minut). Po tym czasie liście usuwamy i grillujemy ponownie kukurydzę do delikatnego zarumienienia ziarenek.
  • Przestudzoną kukurydzę przecinamy na pół i obcinamy ziarenka przy pomocy noża.
  • Awokado przecinamy na pół, usuwamy nasionko, za pomocą łyżki wyciągamy miąższ. Awokado i pomidory kroimy w kostkę, cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Do warzyw wyciskamy sok z limonki, dodajemy olej, ¼ łyżeczki soli (lub do smaku), szczyptę pieprzu. Mieszamy, schładzamy.
  • Placek tortilla układamy na grillu, posypujemy go rozdrobnionym serem, pokrojonymi oliwkami, kukurydzą oraz świeżymi ziołami. Przykrywamy drugim plackiem tortilla. Grillujemy (najlepiej przy zamkniętej pokrywie lub przykrywamy placek dużą pokrywką) na średnio nagrzanym grillu przez 5–6 minut lub do zarumienienia spodu. Delikatnie obracamy i grillujemy ponownie.
  • Kroimy w trójkąty (jak pizzę), podajemy z salsą.

Fotografia quesadilii z kukurydzą z grilla

comments powered by Disqus