Bruschetta z salsą z bobu i jajkiem przepiórczym w koszulce


kategoria: kanapki
tagi: bób, bruschetta, cytryna, grzanki, jajka przepiórcze, limonka, pomidory koktajlowe, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Prosta, ale pyszna kanapka z salsą z bobu i z jajkiem przepiórczym w koszulce. Sezon na bób jeszcze trwa, warto więc przygotować takie śniadanie czy kolację. A jeśli jeszcze nie robiliście jajka w takiej formie, to naprawdę nie ma się czego bać, nie jest to trudne. Warto jedynie pamiętać o dwóch rzeczach: jajko powinno być świeże oraz woda nie powinna mocno się gotować. Powodzenia i smacznego!

Bruschetta z salsą z bobu i jajkiem przepiórczym w koszulce

Składniki (4 grzanki)

  • 150 g bobu (ugotowanego, obranego)
  • 6 pomidorów koktajlowych (lub ½ dużego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z limonki (cytryny)
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól
  • świeżo mielony lub tłuczony pieprz
  • 4 kromki bagietki (np. orkiszowej)
  • 4 jajka przepiórcze
  • oregano
  • 2 łyżki octu

Wykonanie

  • Bób częściowo rozdrabniamy widelcem, pozostawiając większe kawałki.
  • Pomidory kroimy w kostkę. Jeden ząbek czosnku drobno siekamy. Dodajemy do bobu.
  • Dodajemy olej, sok z limonki, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Bagietkę grillujemy (lub opiekamy), nacieramy czosnkiem, układamy na niej przygotowaną salsę.
  • Gotujemy litr wody, dodajemy 2 łyżki octu. Ostrożnie rozbijamy jajko do filiżanki i delikatnie wlewamy je do wody (woda powinna delikatnie wrzeć). Aby żółtko jajka przepiórczego było płynne, wystarczy je gotować przez 40–50 sekund. Po tym czasie delikatnie wyciągamy je łyżką cedzakową. Układamy je na grzance. Dekorujemy oregano.

Bruschetta z salsą z bobu i jajkiem przepiórczym w koszulce

comments powered by Disqus