Pomidory z jajkami i bazylią


kategoria: śniadanie
tagi: bazylia, jajka, masło klarowane, pomidory, szakszuka, szybkie danie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Pyszne, przepyszne! Idealne na niedzielne, letnie śniadanie. Aromatyczne, soczyste, pachnące latem jajka z pomidorami malinowymi. Uwielbiamy!

Szakszuka, jajka, pomidory, bazylia

Składniki (1 porcja)

  • 1–2 pomidory (w zależności od tego jak są duże i jak dużej użyjemy patelni)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub oliwy
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz (najlepiej świeżo tłuczony lub mielony)

Wykonanie

  1. Pomidory kroimy w półcentymetrowe plastry. Jeżeli nam to przeszkadza, to możemy wcześniej sparzyć pomidory we wrzącej wodzie i obrać je ze skórki.
  2. Na małej patelni (ja użyłam po prostu patelnię do naleśników) rozgrzewamy tłuszcz i wykładamy pomidory. Smażymy je ok. 2 minuty na średnim ogniu i przekładamy na drugą stronę.
  3. Wbijamy jajka (wcześniej wyszorowane pod gorącą wodą i sparzone). Przykrywamy pokrywką i smażymy do ścięcia się białka, ok. 2 minuty, nadal na średnim ogniu.
  4. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
  5. Podajemy prosto z patelni (lub delikatnie zsuwamy na talerz) z poszarpaną bazylią i ulubionym pieczywem lub bez…

Smacznego!

Szakszuka, jajka, pomidory, bazylia

comments powered by Disqus