Pomidory z jajkami i bazylią
9 sierpnia 2014
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Pyszne, przepyszne! Idealne na niedzielne, letnie śniadanie. Aromatyczne, soczyste, pachnące latem jajka z pomidorami malinowymi. Uwielbiamy!
Składniki (1 porcja)
- 1–2 pomidory (w zależności od tego jak są duże i jak dużej użyjemy patelni)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka masła klarowanego lub oliwy
- świeża bazylia
- sól
- pieprz (najlepiej świeżo tłuczony lub mielony)
Wykonanie
- Pomidory kroimy w półcentymetrowe plastry. Jeżeli nam to przeszkadza, to możemy wcześniej sparzyć pomidory we wrzącej wodzie i obrać je ze skórki.
- Na małej patelni (ja użyłam po prostu patelnię do naleśników) rozgrzewamy tłuszcz i wykładamy pomidory. Smażymy je ok. 2 minuty na średnim ogniu i przekładamy na drugą stronę.
- Wbijamy jajka (wcześniej wyszorowane pod gorącą wodą i sparzone). Przykrywamy pokrywką i smażymy do ścięcia się białka, ok. 2 minuty, nadal na średnim ogniu.
- Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
- Podajemy prosto z patelni (lub delikatnie zsuwamy na talerz) z poszarpaną bazylią i ulubionym pieczywem lub bez…
Smacznego!