sałatka z grillowanym rostbefem wołowym i śliwką


kategoria: grill
tagi: cytryna, pomidory koktajlowe, sałata, śliwki, stek, wołowina
autor: Joanna Komorowska

Lekka, letnia, pyszna sałatka z grillowaną wołowiną. Całości dopełnia aromatyczna grillowana śliwka i pikantny sos winegret. Jeśli planujecie grilla na ten dłuższy weekend, to polecam. To moja kolejna propozycja z finału konkursu Broil King. (Mój finałowy blog dostępny pod linkiem: Grilluj gotuj z Charliem). Zachęcam do głosowania.

Fotografia sałatki z grillowanym rostbefem wołowym i śliwką

składniki (2 porcje)

  • 1 rostbef wołowy (ok. 300 g) gruby na ok. 2.5 cm
  • 2–4 śliwki (większe)
  • sałata
  • świeże zioła (ja użyłam bazylię, oregano, nać pietruszki i tymianek)
  • pomidory koktajlowe
  • sól
  • pieprz

sos winegret

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy ostrej (ja użyłam rosyjską)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

wykonanie

  • Przed przystąpieniem do grillowania mięsa pamiętajmy o wcześniejszym wyciągnięciu go z lodówki, dla wyrównania temperatury.
  • Na bardzo dobrze rozgrzany, posmarowany olejem grill (u mnie było to 300°C) kładziemy umyty stek. Grillowałam go 3 minuty z obu stron, uzyskałam stek medium. Długość grillowania uzależniona jest od indywidualnych preferencji oraz od grubości mięsa. Równocześnie z mięsem grillujemy przepołowione śliwki. Mięso po zgrillowaniu odstawiamy do odpoczęcia. Należy pamiętać, aby mięsa nie przekłuwać widelcem (zapobiega to wyciekaniu z niego soków). Po kilku minutach mięso solimy i pieprzymy.
  • Sok z cytryny, musztardę, miód, sól i pieprz mieszamy energicznie. Wolnym strumieniem wlewamy olej, cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej emulsji.
  • Mięso, śliwki kroimy w plastry. Wypłukane warzywa oraz zioła, mięso, śliwki układamy na talerzu. Tuż przed podaniem polewamy przygotowanym wcześniej sosem winegret.

Fotografia sałatki z grillowanym rostbefem wołowym i śliwką

comments powered by Disqus