grzanki z serem camembert i szynką z grilla


kategoria: grill
tagi: camembert, papryka, szynka długodojrzewająca
autor: Joanna Komorowska

Szybkie danie z grilla lub patelni grillowej. Połączenie chrupiącej grzanki harmonizuje z rozpływającym się serem, całość podkreślona jest grillowaną papryką i szynką długodojrzewającą. Danie może być ekspresową przekąską dla zgłodniałych gości. Wegetarianie mogą po prostu pominąć w przepisie szynkę i będzie to danie wegetariańskie, a równie smakowite.

Fotografia grzanek z serem camembert i szynką z grilla

składniki (4 porcje)

  • 4 bułki żytnie
  • 2 serki camembert
  • 1 duża papryka
  • 4 plastry szynki długodojrzewającej
  • pieprz świeżo mielony

wykonanie

  • Pokrojoną paprykę w ćwiartki grillujemy z obu stron do zbrązowienia skórki. Zgrillowaną paprykę zamykamy szczelnie w worku foliowym na 15 minut. Po tym czasie ściągamy skórkę z papryki. Jeżeli jednak skórka na papryce nam nie przeszkadza, to wówczas paprykę grillujemy tylko do lekkiego zarumienienia i skórki nie ściągamy.
  • Ścinamy górną i dolną część bułki, tworząc miękkie kanapki.
  • Grillujemy pieczywo i przekrojone na pół serki (częścią ze skórką położoną na grillu) z ułożonymi na nich plasterkami szynki. Po przełożeniu bułki do opiekania na drugą stronę, układamy na niej pokrojoną w paseczki paprykę.

Fotografia grzanek z serem camembert i szynką z grilla

  • Po zgrillowaniu pieczywa z obu stron, układamy na nich plastry sera i dekorujemy sałatą lub świeżymi ziołami.

Fotografia grzanek z serem camembert i szynką z grilla

comments powered by Disqus