Lekki omlet z prawdziwkami
29 sierpnia 2014
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Bardzo lekki, biszkoptowy omlet z sezonowymi grzybami. Dzięki użyciu tylko jednej łyżki mąki i oliwy (zamiast masła) jest doskonałym daniem dla osób dbających o linię ale lubiących solidne śniadanie. Połączenie grzybów, pomidorów i chrupiącej, słonej szynki doskonale współgra z sałatą.
Składniki (1 porcja)
- 2 jajka
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu białego
- garść grzybów (ja wykorzystałam prawdziwki)
- kilka pomidorów koktajlowych
- 2 plastry szynki długodojrzewającej
- natka pietruszki
- rukola (lub roszponka)
- dobra oliwa z oliwek
Wykonanie
- Oczyszczone, pokrojone grzyby smażymy na 1 łyżeczce oliwy. Solimy i odparowujemy. Dodajemy pokrojone pomidory, dusimy kilka chwil. Całość odsuwamy na bok patelni i podsmażamy pociętą szynkę. Dosłownie 30 sekund z każdej ze stron.
- Oddzielamy białko od żółtka. Białko miksujemy ze szczyptą soli, do ubicia. Dodajemy żółtko i miksujemy na mniejszych obrotach. Dodajemy przesianą mąkę i szczyptę pieprzu. I miksujemy ponownie na wolnych obrotach.
- Rozgrzewamy patelnię (ok. 20-centymetrową), dodajemy łyżeczkę oliwy. Rozprowadzamy oliwę na patelni i wylewamy nasze jajka.
- Zmniejszamy ogień i smażymy chwilkę, do zarumienienia.
- Teraz najtrudniejsze – odwrócenie naszego omletu na drugą stronę. Podważamy omlet szpatułką i zsuwamy ostrożnie na talerz lub pokrywkę. Przykrywamy omlet patelnią i jednym ruchem odwracamy całość o 180 stopni. Smażymy chwilkę do ścięcia.
- Omlet zsuwamy na talerz, posypujemy go sałatą i podgrzanym farszem oraz natką pietruszki. Omlet składamy na pół i zjadamy ze smakiem.