grillowane gruszki z sosem z jeżyn


kategoria: grill
tagi: deser, gruszki, jeżyny, oliwa extra vergine, owoce, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Miły, słodki akcent na kończący się sezon letni. Przyjemne połączenie słodkich gruszek z kwaskowatymi jeżynami oraz lodami. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo naprawdę jest to pyszne danie! Możemy je przyrządzić na tradycyjnym grillu, jak i też na patelni grillowej. To moja przedostatnia propozycja z finału konkursu Broil King. (Mój finałowy blog dostępny pod linkiem: Grilluj gotuj z Charliem). Zachęcam do głosowania. Wielki finał już 14.09.2014 pod Warszawą w Osadzie Firleje.

Fotografia grillowanych gruszek z sosem z jeżyn

składniki (4 porcje)

  • 4 gruszki (dojrzałe)
  • 250 g jeżyn
  • lody (ja użyłam cytrynowe sorbetowe)
  • miód
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • oliwa extra vergine
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

wykonanie

  • Jeżyny wraz z 3 łyżkami miodu i cynamonem gotujemy przez 4 minuty. Mąkę rozprowadzamy w małej ilości wody i dodajemy do jeżyn. Zagotowujemy.
  • Umyte gruszki kroimy na 4 części. Układamy skórką do rusztu (wcześniej nasmarowanego oliwą), a przecięcia smarujemy miodem. Grillujmy z 3 stron do zarumienienia.
  • Gruszki podajemy z sosem jeżynowym i gałką lodów.

Fotografia grillowanych gruszek z sosem z jeżyn

comments powered by Disqus