Finał konkursu Grilluj gotuj z Charliem – relacja
17 września 2014
kategoria:
o blogu
autor:
Oto krótka relacja z niedzielnego finału konkursu „Grilluj gotuj z Charliem”, organizowanego przez dystrybutora produktów Broil King, firmę Agrimpex. Atmosfera była iście rodzinna. Humory wszystkim dopisywały, pogoda również. Organizatorzy zadbali, aby zawodnikom niczego nie zabrakło. Dla mnie było to fantastyczne przeżycie, poznałam wielu fajnych ludzi. Dziękuję wam wszystkim za tę piękną niedzielę. No i najważniejsze, zajęłam 2 miejsce w konkursie – został doceniony mój blog grillowy. Wszystkim tym, którzy głosowali na moje przepisy serdecznie dziękuję. Gratuluję Monice Lemko (monikismakolyki.blogspot.com) pierwszego miejsca (najlepsza potrawa przyrządzona podczas finału) oraz Rafałowi Nawackiemu (grilujemy.blogspot.co.uk) trzeciego miejsca (najładniejsza aranżacja potrawy). Całusy i uściski dla Joanny Krzewińskiej (krolestwogarow.pl) i Alicji Drzewieckiej (wielkiapetyt.com) za rywalizację i współpracę.
Do przygotowania były trzy dania: przystawka, danie główne oraz deser. Były to dania przez nas wcześniej zaplanowane. Na koniec oranizatorzy zaskoczyli nas zadaniem dodatkowym. W 30 minut mieliśmy wyczarować coś pysznego z najzwyklejszej karkówki. Zdjęcia i przepisy dań pojawią się na blogu w późniejszym terminie, gdyż zostaliśmy poproszeni przez jury oraz przybyłych gości o udostępnienie przepisów i zdjęć swoich finałowych dań na blogu konkursowym.
Ponieważ impreza miała charakter rodzinny, wśród gości nie brakowało dzieci. Dlatego nasz gospodarz, Charlie Daigneault, przygotował dla nich warsztaty pieczenia pizzy, co uwiecznione jest na zdjęciach poniżej. Moja ośmioletnia Jagoda zdobyła więc też swój drugi dyplom kulinarny. ☺
Gościła nas Sielska Osada Firleje
Uczestnicy finału przed zawodami
Stanowiska grillowe uczestników – gotowe do zawodów
Akcesoria grillowe dla zawodników…
…oraz napitki i pyszne jedzenie dla gości
Potrawy dla gości przygotowywał Charlie wraz ze współpracownikami
Jagódka fotografuje poczynania mamy
Przystawka gotowa – grillowane figi z grillowaną szynką szwarcwaldzką na grillowanym serze kozim z dodatkiem roszponki i granatu. Wszystko polane sosem winegret na bazie octu balsamicznego i świeżego oregano
Wizyta Maćka Budzicha, autora bloga Mediafun
Danie główne – grillowany tuńczyk w różowym pieprzu z grillowanymi szparagami i sałatką nicejską z jajkiem w koszulce. Całość okraszona zieloną salsą z bazylii, mięty, oregano, szczypiorku, kaparów, czosnku, limonki i oliwy extra vergine
I mój deser – malinowe crumble z karmelizowanymi orzechami i lodami
Pozostałe lody prędko znalazły chętnych
Tymczasem obok odbywały się warsztaty pieczenia pizzy
Wybieranie produktów do zadania dodatkowego – z czym zrobić karkówkę?
Moje danie dodatkowe – grillowana karkówka marynowana w brandy, imbirze, pepperoni, podana z sosem kurkowym z rokpolem oraz grillowanym ananasem
Po zawodach – chwila wytchnienia i okazja do dyskusji
Wszyscy finaliści oraz gospodarze konkursu – Charlie Daigneault i Tomasz Piotrów, prezes Agrimpexu
Pamiątkowe zdjęcie wszystkich uczestników imprezy