pasta sezamowa – tahini


kategoria: dodatki
tagi: olej sezamowy, pasta sezamowa, sezam, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Tahini czy inaczej tahina, to pasta z nasion sezamu i oleju sezamowego. W mojej najbliższej okolicy nie mam gdzie kupić tej pasty, ale teraz już na pewno na taką kupną się nie skuszę, ta domowa po prostu jest przepyszna i o wiele tańsza. Wystarczy delikatnie uprażyć nasiona sezamu, zmielić je w silnym blenderze i dodać olej, najlepiej sezamowy, choć inny roślinny, np. rzepakowy, też do tego się nada, pasta będzie odrobinę mniej aromatyczna.

Na bazie tej pasty robimy hummus, chałwę, można ją dodać do wypieków, sosów, dressingów, do past czy deserów.

Fotografia pasty sezamowej – tahini

składniki (150 ml)

  • 1 szklanka nasion sezamu
  • 1/5 szklanki oleju sezamowego lub innego mało aromatycznego (np. rzepakowego)

wykonanie

  • Na suchej patelni prażymy do delikatnego zbrązowienia ziarna sezamu, często mieszając.
  • Po ostudzeniu ziaren mielimy je w blenderze, dodając stopniowo olej. Podczas blendowania często musimy osadzającą się pastę przesuwać pod ostrza blendera. Miksujemy ok. 5 minut, do powstania jednolitej masy.

Fotografia pasty sezamowej – tahini

comments powered by Disqus