Zupa botwinkowa z fasolką
6 października 2014
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Na zupę botwinkową czekam całą zimę. Gdy pojawią się pierwsze pęczki botwinki w sklepie, od razu zabieram się za gotowanie. Po jakimś czasie następuje przesyt i ponownie wracam do niej jesienią, gdy znowu pojawia się w sklepach. Tę jesienną zazwyczaj wzbogacam fasolką, czy to jaśkiem, czy jak w tym przepisie, po prostu szparagową.
Składniki (6 porcji)
- pęczek botwinki z buraczkami
- 250 g fasolki szparagowej
- 350 g ziemniaków (3 średnie)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 mały por
- 2 gałązki lubczyku (opcjonalnie)
- liście selera i pietruszki (opcjonalnie)
- 3 ząbki czosnku
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- sok z cytryny
- cukier
- 200 ml śmietany 18%
- 2 litry wody
- natka pietruszki/koperek/tymianek (do posypania na talerzu)
- jajka ugotowane na twardo, ser kozi lub twaróg
Wykonanie
- Gotujemy wywar warzywny. Obraną marchewkę, pietruszkę, seler, czosnek i por oraz liście selera, pietruszki i lubczyku zalewamy wodą. Gotujemy 25 minut. Przecedzamy.
- Oczyszczoną, pociętą na mniejsze kawałki fasolkę oraz pokrojone buraczki gotujemy przez 15 minut w wywarze.
- Obrane i pokrojone ziemniaki oraz pokrojone liście botwinki i łodygi dorzucamy do fasoli. Gotujemy przez 10 minut. Ewentualnie uzupełniamy zupę wodą.
- Zupę doprawiamy solą, cukrem, pieprzem oraz zakwaszamy sokiem z cytryny.
- Śmietanę hartujemy, dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy. Mieszamy i dodajemy do zupy.
- Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo lub serem kozim, twarogiem.
- Na talerzu posypujemy natką pietruszki, koperkiem lub tymiankiem.
Gotujmy i jedzmy, póki sezonowe składniki są łatwodostępne. Smacznego!