placuszki z dyni, marchewki i kurczaka


kategoria: placki
tagi: bezglutenowe, dynia, kurczak, marchewka, mozzarella, natka pietruszki, olej rzepakowy, oliwa extra vergine, por, wysokobłonnikowe
autor: Joanna Komorowska

Bardzo lubię takie placuszki. Tym razem wykorzystałam dynię i marchewkę, ale możecie kombinować z innymi warzywami. Dodanie kurczaka i jajek dostarcza białko, ale wegetarianie mogą je zastąpić soczewicą czy fasolą w puszce, wcześniej tylko minimalnie je rozgniatając.

Niewątpliwą zaletą tych placków jest fakt, że można je usmażyć na odrobinie oliwy, nie chłoną po prostu tłuszczu. Warunkiem tylko musi być dobra patelnia (nie przywierająca, ja użyłam ceramiczną) oraz dobre rozgrzanie jej i tłuszczu. Na jeden raz (5–6 placków) wystarczy łyżka oliwy. Użyłam mąki ziemniaczanej, dzięki czemu osoby na diecie bezglutenowej mogą się nimi też zajadać.

Moja rodzina bardzo lubi takie placki, wystarczy dorobić do nich surówkę i mamy stosunkowo szybki, pyszny i zdrowy obiad.

Fotografia placuszków z dyni, marchewki i kurczaka

składniki (ok. 20 placuszków)

  • 350 g dyni
  • 150 g marchewki (1 większa)
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 100 g pora (biała część)
  • 150 g mozzarelli
  • 4 łyżki natki pietruszki (pokrojonej)
  • 1 łyżeczka soli (płaska)
  • ½ łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)
  • 1 łyżeczka curry
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej np. rzepakowy lub oliwa extra vergine

wykonanie

  • Warzywa obieramy, myjemy, ścieramy (na dużych oczkach). Por kroimy w drobną kostkę, dodajemy do startych warzyw. Solimy i odstawiamy na 15 minut (aby warzywa odrobinę puściły sok).
  • Umytego, pozbawionego błon kurczaka kroimy w drobniutką kostkę (wielkości ziarenka kukurydzy). Dodajemy do warzyw.
  • Dodajemy jajka, curry i pieprz. Mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz starty na dużych oczkach ser, mieszamy.
  • Nakładając łyżką, smażymy na 1 łyżce tłuszczu z obu stron do lekkiego zarumienienia. Podczas smażenia lekko potrząsamy patelnią.
  • Podajemy z ulubioną surówką. Świetnie komponują się np. z surówką z kapusty kiszonej lub sosem czosnkowy na bazie np. jogurtu greckiego. Polecam, bardzo.

Fotografia placuszków z dyni, marchewki i kurczaka

comments powered by Disqus