Czarny makaron z dynią i mleczkiem kokosowym
28 października 2014
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
W sklepach dynia do nas się uśmiecha, warto wiec przygotować coś z nią w roli głównej. Dynia jest uniwersalna – to, jak smakuje, zależy od dodatków jakie do niej dodamy. Dynia jest zdrowa, odkwasza nasz organizm, dostarcza wielu witamin (m.in. z grupy B, prowitaminy A, witaminę PP i C) oraz minerały (sód, potas, magnez, wapń i żelazo), zawiera beta-karoten (wybierajmy te najbardziej pomarańczowe), który wspomaga układ odpornościowy oraz zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej.
Moja dzisiejsza propozycja jest nie tylko pyszna, ale i pięknie prezentuje się na talerzu. Użyłam makaronu czarnego, barwionego sepią, który świetnie kontrastuje z pomarańczowym sosem. Kremowy sos współgra z chrupiącymi, aromatycznymi orzechami. Danie to przyrządzicie w kilka minut, pod warunkiem, że szybko uporacie się z obraniem dyni. Moja była bardzo uparta i nie chciała pozbyć się zewnętrznej skórki. ☺ Nasionka z wnętrza dyni wysuszcie, będą do pochrupania.
Składniki (3 porcje)
- 2 szklanki dyni (pokrojonej w kostkę)
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 g)
- 1 papryka pepperoni
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
- ½ szklanki startego grana padano (ser długodojrzewający)
- 250 g makaronu czarnego (lub normalnego)
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- szczypta soli
- pieprz świeżo mielony
- orzechy (ja użyłam włoskie, wcześniej pozbyłam się gorzkiej skórki)
- zielony dodatek do dekoracji (np. tymianek)
Wykonanie
- Na rozgrzanej oliwie przesmażamy cebulę, dodajemy drobno pokrojony czosnek oraz papryczkę. W zależności od ostrości papryczki oraz naszych preferencji opcjonalnie usuwamy z niej nasionka, ja usunęłam tylko częściowo, dzięki czemu danie było delikatnie ostre. Całość smażymy przez 1 minutę.
- Dodajemy dynię oraz mleczko. Gotujemy 8–10 minut, często mieszając (mleczko lubi przywierać do patelni) lub do uzyskania pasującej nam konsystencji oraz miękkości dyni. W razie gdyby dynia nadal była twarda a sos gęsty, podlewamy go odrobiną wody i dusimy, aż do uzyskania odpowiadającej nam twardości dyni.
- Sos doprawiamy, pamiętając o tym, że dodamy do niego słony ser.
- Makaron gotujemy wg wskazówek z opakowania. Odcedzamy, zostawiamy ¼ szklanki wody spod makaronu.
- Ugotowany makaron mieszamy na patelni z sosem i serem (odrobinę sera można zostawić do dekoracji). W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody spod makaronu.
- Makaron podajemy z orzechami, serem oraz gałązką zieleniny (ja użyłam tymianek).