Czarny makaron z dynią i mleczkiem kokosowym


kategoria: makaron
tagi: czosnek, dynia, grana padano, makaron, makaron czarny, mleczko kokosowe, oliwa, orzechy, papryka ostra, papryka pepperoni, szybkie danie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

W sklepach dynia do nas się uśmiecha, warto wiec przygotować coś z nią w roli głównej. Dynia jest uniwersalna – to, jak smakuje, zależy od dodatków jakie do niej dodamy. Dynia jest zdrowa, odkwasza nasz organizm, dostarcza wielu witamin (m.in. z grupy B, prowitaminy A, witaminę PP i C) oraz minerały (sód, potas, magnez, wapń i żelazo), zawiera beta-karoten (wybierajmy te najbardziej pomarańczowe), który wspomaga układ odpornościowy oraz zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej.

Moja dzisiejsza propozycja jest nie tylko pyszna, ale i pięknie prezentuje się na talerzu. Użyłam makaronu czarnego, barwionego sepią, który świetnie kontrastuje z pomarańczowym sosem. Kremowy sos współgra z chrupiącymi, aromatycznymi orzechami. Danie to przyrządzicie w kilka minut, pod warunkiem, że szybko uporacie się z obraniem dyni. Moja była bardzo uparta i nie chciała pozbyć się zewnętrznej skórki. ☺ Nasionka z wnętrza dyni wysuszcie, będą do pochrupania.

Fotografia czarnego makaronu z dynią i mleczkiem kokosowym

Składniki (3 porcje)

  • 2 szklanki dyni (pokrojonej w kostkę)
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 g)
  • 1 papryka pepperoni
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
  • ½ szklanki startego grana padano (ser długodojrzewający)
  • 250 g makaronu czarnego (lub normalnego)
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • szczypta soli
  • pieprz świeżo mielony
  • orzechy (ja użyłam włoskie, wcześniej pozbyłam się gorzkiej skórki)
  • zielony dodatek do dekoracji (np. tymianek)

Wykonanie

  • Na rozgrzanej oliwie przesmażamy cebulę, dodajemy drobno pokrojony czosnek oraz papryczkę. W zależności od ostrości papryczki oraz naszych preferencji opcjonalnie usuwamy z niej nasionka, ja usunęłam tylko częściowo, dzięki czemu danie było delikatnie ostre. Całość smażymy przez 1 minutę.
  • Dodajemy dynię oraz mleczko. Gotujemy 8–10 minut, często mieszając (mleczko lubi przywierać do patelni) lub do uzyskania pasującej nam konsystencji oraz miękkości dyni. W razie gdyby dynia nadal była twarda a sos gęsty, podlewamy go odrobiną wody i dusimy, aż do uzyskania odpowiadającej nam twardości dyni.
  • Sos doprawiamy, pamiętając o tym, że dodamy do niego słony ser.
  • Makaron gotujemy wg wskazówek z opakowania. Odcedzamy, zostawiamy ¼ szklanki wody spod makaronu.
  • Ugotowany makaron mieszamy na patelni z sosem i serem (odrobinę sera można zostawić do dekoracji). W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody spod makaronu.
  • Makaron podajemy z orzechami, serem oraz gałązką zieleniny (ja użyłam tymianek).

Fotografia czarnego makaronu z dynią i mleczkiem kokosowym

comments powered by Disqus