Jabłka w cieście owsianym


kategoria: placki
tagi: cynamon, imbir, jabłka, kardamon, olej rzepakowy, otręby, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Wczoraj w kuchni trochę nagrzeszyłam… ☺ Dzieciaki naszła ochota właśnie na jabłka w cieście, a przecież raz na jakiś czas można zaszaleć. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie dodała coś od siebie do przepisu. I tak część mąki zamieniłam na otręby owsiane, zawierające olbrzymią dawkę błonnika. I muszę wam powiedzieć, że taka wersja jest o wiele fajniejsza. Ciasto lepiej przylega do jabłek, jest bardziej kruche po upieczeniu. Do ciasta dodałam cynamon, kardamon i imbir, dzięki tym przyprawom moje jabłka mają lekko korzenną nutę.

Fotografia jabłek w cieście owsianym

Składniki (20–25 sztuk)

  • ½ szkl. otrębów owsianych drobnych
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ⅓ łyżeczki kardamonu
  • ⅓ łyżeczki imbiru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej (ja użyłam rzepakowy)
  • jabłka (4–6 sztuk, zależy to od ich wielkości)

Dodatki

  • cukier puder
  • dżem z czerwonej porzeczki

Wykonanie

  • Jajka roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy do nich mleko, otręby, przesianą mąkę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie. Na koniec dodajemy przyprawy: cynamon, kardamon i imbir, mieszamy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do odpoczęcia i napęcznienia otrębów (40–60 minut).
  • Jabłka myjemy i kroimy na 4-milimetrowe plastry. Ja jabłek nie obierałam ze skórki, nie przeszkadzała ona jednak w jedzeniu. Szkoda było mi pozbawiać jabłka witamin, które w dużym stopniu skupione są pod skórką. Ale to, czy jabłka obierzecie, to Wasza indywidualna decyzja. Kieliszkiem wykrawamy gniazda nasienne, tworząc krążki.
  • Rozgrzewamy olej. Aby sprawdzić, czy jest dobrze nagrzany (i czy ciasto nie będzie nam mocno piło oleju) wystarczy odrobinę ciasta wylać na olej. Powinno ono od razu zacząć się smażyć i skwierczeć. W miarę potrzeby przed smażeniem kolejnych porcji dolewamy odrobinę oleju, ale zawsze pamiętamy o jego nagrzaniu.
  • Plastry jabłka wrzucamy do ciasta, dokładnie je nim otulamy. Wyciągamy widelcem i osączamy z nadmiaru ciasta. Jabłka wrzucamy na dobrze nagrzany tłuszcz, po czym zmniejszamy ogień na średni i smażymy z obu stron, aż będą pięknie zezłocone (ok. 1 minuta z każdej ze stron).
  • Usmażone krążki jabłek przekładamy na papier kuchenny i osączamy z nadmiaru tłuszczu.
  • Krążki chwilę przestudzamy i posypujemy cukrem pudrem, cukrem pudrem z cynamonem, lukrujemy lub polewamy roztopioną czekoladą. U mnie była wersja z cukrem pudrem i dżemem z czerwonej porzeczki.

Smacznego!

Fotografia jabłek w cieście owsianym

comments powered by Disqus