Makaron z gorgonzolą, gruszkami i orzechami


kategoria: makaron
tagi: gorgonzola, gruszki, kuchnia włoska, makaron, orzechy, szybkie danie
autor: Joanna Komorowska

Jeśli nie macie czasu, a naszła Was ochota na coś dobrego i energetycznego, to polecam moje dzisiejsze danie. Propozycja na dziś to klasyczne połączenie makaronu, gorgonzoli, gruszek i orzechów. Szybkie danie, przygotowanie jego zajmie wam tyle czasu, ile ugotowanie makaronu.

Fotografia makaronu z gorgonzolą, gruszkami i orzechami

Składniki (3–4 porcje)

  • 300 g makaronu casarecce lub inne duże formy
  • 200 g gorgonzoli lub podobnego sera
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1½ dojrzałej gruszki
  • 1 garść natki pietruszki (pociętej)
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

Wykonanie

  • Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Makaron odcedzamy i zostawiamy ¼ szklanki wody spod niego.
  • Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, wlewamy 1 łyżkę wody i krótko, ok. 1 minuty, obgotowujemy je.
  • Orzechy siekamy.
  • Ser kruszymy w mniejsze kawałki.
  • Ugotowany makaron łączymy z ¾ porcji sera i wodą, następnie przez 1 minutę podgrzewamy go mieszając, aby ser rozpuścił się częściowo i połączył się z makaronem. Dodajemy gruszki, natkę pietruszki, pieprz. Mieszamy.
  • Makaron na talerzach posypujemy pozostałą częścią sera oraz orzechami.

Smacznego!

Fotografia makaronu z gorgonzolą, gruszkami i orzechami

comments powered by Disqus