Makaron z gorgonzolą, gruszkami i orzechami
24 listopada 2014
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Jeśli nie macie czasu, a naszła Was ochota na coś dobrego i energetycznego, to polecam moje dzisiejsze danie. Propozycja na dziś to klasyczne połączenie makaronu, gorgonzoli, gruszek i orzechów. Szybkie danie, przygotowanie jego zajmie wam tyle czasu, ile ugotowanie makaronu.
Składniki (3–4 porcje)
- 300 g makaronu casarecce lub inne duże formy
- 200 g gorgonzoli lub podobnego sera
- 1 garść orzechów włoskich
- 1½ dojrzałej gruszki
- 1 garść natki pietruszki (pociętej)
- sól
- pieprz świeżo mielony
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Makaron odcedzamy i zostawiamy ¼ szklanki wody spod niego.
- Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, wlewamy 1 łyżkę wody i krótko, ok. 1 minuty, obgotowujemy je.
- Orzechy siekamy.
- Ser kruszymy w mniejsze kawałki.
- Ugotowany makaron łączymy z ¾ porcji sera i wodą, następnie przez 1 minutę podgrzewamy go mieszając, aby ser rozpuścił się częściowo i połączył się z makaronem. Dodajemy gruszki, natkę pietruszki, pieprz. Mieszamy.
- Makaron na talerzach posypujemy pozostałą częścią sera oraz orzechami.
Smacznego!