Włoska zupa z groszkiem i cukinią
4 grudnia 2014
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Mimo zdecydowanego ochłodzenia aury u mnie w kuchni nadal królują lekkie, warzywne zupy. Taka jest i dzisiejsza propozycja dla Was. Wykorzystałam w niej mrożony groszek, który jest równie dobry jak świeży. Uzupełniłam zupę pachnącym pesto. W sezonie robię je sama, teraz częściej korzystam z dobrej jakości gotowego produktu. Użyte przeze mnie pesto utarte jest z bazylii, orzechów piniowych i serów – Grana Padano, Peccorino. Bogactwo smaku i aromatu. Gotową zupę, już na talerzu wzbogacamy łyżką pesto oraz polewamy łyżeczką oliwy extra vergine. Ta, którą użyłam, bardzo podniosła walory smakowe i zdrowotne dania.
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Składniki (2–3 porcje)
- ¾ szklanki groszku mrożonego
- 1 mała cukinia (200 g)
- 4–5 mniejszych ziemniaków (300 g)
- 1 litr wywaru warzywnego
- ½ szklanki pomidorów koktajlowych
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 2–3 łyżki pesto z bazylii Grand’Italia
- 2 łyżki oliwy Olitalia + 2–3 łyżeczki do polania zupy
- sól
- pieprz (najlepiej świeżo mielony)
Wykonanie
- Obrane, pokrojone w talarki lub półplasterki ziemniaki podsmażamy 2–3 minuty na rozgrzanej oliwie.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Szklimy.
- Dokładamy groszek, zalewamy wywarem i gotujemy 8 minut.
- Do warzyw wrzucamy pokrojoną w półplasterki cukinię i gotujemy przez 2 minuty.
- Na koniec dodajemy pokrojone na pół pomidory, krótko zagotowujemy aby je podgrzać – mniej niż minutę.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Podajemy z łyżką pesto oraz łyżeczką oliwy.