Włoska zupa z groszkiem i cukinią


kategoria: zupa
tagi: bazylia, bezglutenowe, cukinia, groszek, Index Food, kuchnia włoska, oliwa, pesto, pomidory koktajlowe, szybkie danie, wegetariańskie, zupa
autor: Joanna Komorowska

Mimo zdecydowanego ochłodzenia aury u mnie w kuchni nadal królują lekkie, warzywne zupy. Taka jest i dzisiejsza propozycja dla Was. Wykorzystałam w niej mrożony groszek, który jest równie dobry jak świeży. Uzupełniłam zupę pachnącym pesto. W sezonie robię je sama, teraz częściej korzystam z dobrej jakości gotowego produktu. Użyte przeze mnie pesto utarte jest z bazylii, orzechów piniowych i serów – Grana Padano, Peccorino. Bogactwo smaku i aromatu. Gotową zupę, już na talerzu wzbogacamy łyżką pesto oraz polewamy łyżeczką oliwy extra vergine. Ta, którą użyłam, bardzo podniosła walory smakowe i zdrowotne dania.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia wloskiej zupy z groszkiem i cukinią

Składniki (2–3 porcje)

  • ¾ szklanki groszku mrożonego
  • 1 mała cukinia (200 g)
  • 4–5 mniejszych ziemniaków (300 g)
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • ½ szklanki pomidorów koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2–3 łyżki pesto z bazylii Grand’Italia
  • 2 łyżki oliwy Olitalia + 2–3 łyżeczki do polania zupy
  • sól
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony)

Wykonanie

  1. Obrane, pokrojone w talarki lub półplasterki ziemniaki podsmażamy 2–3 minuty na rozgrzanej oliwie.
  2. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Szklimy.
  3. Dokładamy groszek, zalewamy wywarem i gotujemy 8 minut.
  4. Do warzyw wrzucamy pokrojoną w półplasterki cukinię i gotujemy przez 2 minuty.
  5. Na koniec dodajemy pokrojone na pół pomidory, krótko zagotowujemy aby je podgrzać – mniej niż minutę.
  6. Doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Podajemy z łyżką pesto oraz łyżeczką oliwy.

Fotografia wloskiej zupy z groszkiem i cukinią

comments powered by Disqus