Kurczak w ostrej przyprawie cajun z sosem tzatziki
8 grudnia 2014
kategoria:
danie mięsne
tagi:
autor:
Jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad, to proponuję wam piersi kurczaka w domowej, ostrej przyprawie cajun. Przyprawa ta jest bardzo aromatyczna, w tej wersji lekko pikantna. Do tego chrupiące warzywa oraz domowy sos tzatziki. Przepyszne, delikatnie pikantne, lekkie danie, które przygotujecie w mniej niż 25 minut.
Składniki (4 porcje)
- 4 piersi z kurczaka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ⅓–½ łyżeczki płatków chili
- 2 łyżki oliwy
Dodatki
- ogórek zielony długi
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- papryka
- sałata (ja użyłam rukolę)
- ziemniaki
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Mąkę mieszamy z ziołami i przyprawami suchymi.
- Oczyszczonego, umytego kurczaka otaczamy w mące z przyprawami.
- Na rozgrzanej oliwie smażymy kurczaka po 6–8 minut z obu stron, aż piersi będą ładnie zarumienione.
- W międzyczasie ½ ogórka ścieramy, doprawiamy solą i odstawiamy na 3–4 minuty. Po tym czasie odciskamy sok i łączymy ogórka z jogurtem, startym ząbkiem czosnku, szczyptą pieprzu oraz sokiem z cytryny. Ewentualnie doprawiamy solą do smaku.
- Pozostałą część ogórka oraz paprykę kroimy w słupki.
- Kurczaka podajemy na sałacie z ziemniakami, warzywami oraz sosem tzatziki.
Smacznego!