Kurczak w ostrej przyprawie cajun z sosem tzatziki


kategoria: danie mięsne
tagi: cytryna, kurczak, ogórek, papryka, przyprawa cajun, szybkie danie, tzatziki
autor: Joanna Komorowska

Jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad, to proponuję wam piersi kurczaka w domowej, ostrej przyprawie cajun. Przyprawa ta jest bardzo aromatyczna, w tej wersji lekko pikantna. Do tego chrupiące warzywa oraz domowy sos tzatziki. Przepyszne, delikatnie pikantne, lekkie danie, które przygotujecie w mniej niż 25 minut.

Fotografia kurczaka w ostrej przyprawie cajun z tzatziki

Składniki (4 porcje)

  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ⅓–½ łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki oliwy

Dodatki

  • ogórek zielony długi
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • papryka
  • sałata (ja użyłam rukolę)
  • ziemniaki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • Mąkę mieszamy z ziołami i przyprawami suchymi.
  • Oczyszczonego, umytego kurczaka otaczamy w mące z przyprawami.
  • Na rozgrzanej oliwie smażymy kurczaka po 6–8 minut z obu stron, aż piersi będą ładnie zarumienione.
  • W międzyczasie ½ ogórka ścieramy, doprawiamy solą i odstawiamy na 3–4 minuty. Po tym czasie odciskamy sok i łączymy ogórka z jogurtem, startym ząbkiem czosnku, szczyptą pieprzu oraz sokiem z cytryny. Ewentualnie doprawiamy solą do smaku.
  • Pozostałą część ogórka oraz paprykę kroimy w słupki.
  • Kurczaka podajemy na sałacie z ziemniakami, warzywami oraz sosem tzatziki.

Smacznego!

Fotografia kurczaka w ostrej przyprawie cajun z tzatziki

comments powered by Disqus