Bezglutenowe ciasto pierogowe kukurydziane
12 grudnia 2014
kategoria:
pierogi
tagi:
autor:
Bezglutenowcy, to jest przepis dla Was. Przyda się i na zbliżające Święta jak i na co dzień. Ciasto jest bardzo plastyczne, łatwo się lepi. Nakładając farsz należy jednak pamiętać o tym, aby nie nakładać go zbyt dużo, gdyż pierożki będą pękać. Ciasto pozbawione glutenu nie jest tak elastyczne jak tradycyjne. Idealnie nadaje się do farszu na słodko jak i do wytrawnego. Ja przyrządziłam z niego pierogi z kapustą i grzybami.
Składniki
(ok. 50 sztuk)
- 2 szklanki mąki kukurydzianej (250 g) + mąka do podsypywania
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej (80 g)
- 2 jajka
- 1 szklanka wrzącej wody (250 ml)
- sól
Wykonanie
- Do głębokiej miski wsypujemy 1 szklankę mąki kukurydzianej, wlewamy wrzątek i miksujemy do połączenia składników. Odstawiamy na 5 minut do przestudzenia.
- Do przestudzonej masy dodajemy jajka, szczyptę soli, miksujemy. Dokładamy pozostałą mąkę. Miksujemy do połączenia składników. Ja w tej części przepisu użyłam końcówkę do ciasta drożdżowego.
- Wykładamy ciasto na stół i chwilkę wyrabiamy. W razie potrzeby można dosypać mąkę lub podlać wodą do uzyskania dobrej konsystencji. Jednak nie powinno to być konieczne.
- Ciasto dzielimy na 4 części i po kolei je wałkujemy na 2 mm grubości (lekko podsypując mąką), wykrawamy kółka i napełniamy je farszem.
- Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia pierogów.
- Ciasto dobrze przechowuje się lodówce, zawinięte w folię spożywczą. Nie twardnieje.
Smacznego!