Kotlety z kaszy gryczanej z sosem grzybowym
14 grudnia 2014
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Moja rodzina to kaszożercy, robię więc kaszę na różne sposoby. Moja dzisiejsza propozycja jest świetnym sposobem na szybki (jeśli ugotujemy kaszę wcześniej, np. w przeddzień wieczorem), pełnowartościowy obiad. Kotleciki są chrupiące z zewnątrz i delikatne, wilgotne w środku z lekko rozpływającym się serem. Idealnym dopełnieniem dania jest sos grzybowy, który teraz przyrządzicie z grzybów suszonych, natomiast w sezonie można wykorzystać do tego celu grzyby świeże.
Składniki (ok. 20 sztuk)
- 200 g kaszy gryczanej
- 300 g sera białego półtłustego
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz (najlepiej świeżo mielony)
- olej do smażenia
Sos grzybowy
- 40 g grzybów suszonych (ja użyłam podgrzybki)
- 1 większa cebula
- 2 większe ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 250 g śmietany do sosów 12% lub 18%
- 2 łyżki posiekanego, świeżego rozmarynu lub 1 łyżka suszonego
- 1 łyżka oleju (np. rzepakowego)
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- sól
- pieprz (najlepiej świeżo mielony)
Wykonanie
- Wypłukane grzyby namaczamy w 1 ½ szklanki wody przez noc.
- Ugotowaną w osolonej wodzie na sypko, przestudzoną kaszę łączymy z pokruszonym serem. Dodajemy jajka, szczyptę soli i pieprz, mieszamy. Dosypujemy mąkę i mieszamy ponownie do połączenia się składników.
- Na łyżce oleju szklimy cebulę wraz z pokrojonym w kostkę czosnkiem. Dodajemy odciśnięte grzyby, rozmaryn i przesmażamy całość przez ok. 1 minutę, mieszając. Dolewamy wodę z grzybów, uważając, aby nie wlać ewentualnego piasku, który osadził się na dnie. Gotujemy do miękkości grzybów, mi to zajęło mniej niż 5 minut.
- Do grzybów wlewamy śmietanę, dodajemy masło. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Mąkę rozrabiamy w ½ szklanki zimnej wody i dolewamy stopniowo do sosu, kontrolując stopień gęstości. Ściągamy z ognia.
- Rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę oleju. Uformowane w wilgotnych rękach kotlety smażymy z obu stron do zarumienienia.
- Przed położeniem kolejnej porcji na patelnię dolewamy odrobinę oleju.
- Kotlety podajemy z sosem i surówką, np. z marchewki czy kapusty kiszonej.
Smacznego!