kotlety z kaszy gryczanej z sosem grzybowym


kategoria: placki
tagi: grzyby, kasza gryczana, rozmaryn, ser biały, wegetariańskie, wysokobłonnikowe
autor: Joanna Komorowska

Moja rodzina to kaszożercy, robię więc kaszę na różne sposoby. Moja dzisiejsza propozycja jest świetnym sposobem na szybki (jeśli ugotujemy kaszę wcześniej, np. w przeddzień wieczorem), pełnowartościowy obiad. Kotleciki są chrupiące z zewnątrz i delikatne, wilgotne w środku z lekko rozpływającym się serem. Idealnym dopełnieniem dania jest sos grzybowy, który teraz przyrządzicie z grzybów suszonych, natomiast w sezonie można wykorzystać do tego celu grzyby świeże.

Fotografia kotletów z kaszy gryczanej z sosem grzybowym

składniki (ok. 20 sztuk)

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 300 g sera białego półtłustego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony)
  • olej do smażenia

sos grzybowy

  • 40 g grzybów suszonych (ja użyłam podgrzybki)
  • 1 większa cebula
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 250 g śmietany do sosów 12% lub 18%
  • 2 łyżki posiekanego, świeżego rozmarynu lub 1 łyżka suszonego
  • 1 łyżka oleju (np. rzepakowego)
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony)

wykonanie

  • Wypłukane grzyby namaczamy w 1 ½ szklanki wody przez noc.
  • Ugotowaną w osolonej wodzie na sypko, przestudzoną kaszę łączymy z pokruszonym serem. Dodajemy jajka, szczyptę soli i pieprz, mieszamy. Dosypujemy mąkę i mieszamy ponownie do połączenia się składników.
  • Na łyżce oleju szklimy cebulę wraz z pokrojonym w kostkę czosnkiem. Dodajemy odciśnięte grzyby, rozmaryn i przesmażamy całość przez ok. 1 minutę, mieszając. Dolewamy wodę z grzybów, uważając, aby nie wlać ewentualnego piasku, który osadził się na dnie. Gotujemy do miękkości grzybów, mi to zajęło mniej niż 5 minut.
  • Do grzybów wlewamy śmietanę, dodajemy masło. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Mąkę rozrabiamy w ½ szklanki zimnej wody i dolewamy stopniowo do sosu, kontrolując stopień gęstości. Ściągamy z ognia.
  • Rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę oleju. Uformowane w wilgotnych rękach kotlety smażymy z obu stron do zarumienienia.
  • Przed położeniem kolejnej porcji na patelnię dolewamy odrobinę oleju.
  • Kotlety podajemy z sosem i surówką, np. z marchewki czy kapusty kiszonej.

Smacznego!

Fotografia kotletów z kaszy gryczanej z sosem grzybowym

comments powered by Disqus