Biszkopt bezglutenowy, kakaowy, bez proszku


kategoria: kuchenne ABC
tagi: bezglutenowe, kakao, ksylitol, tort, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Ten biszkopt niczym w smaku nie odbiega od tego tradycyjnego na mące pszennej. Jest lekki, puszysty, idealny na tort. Jeżeli będziecie postępować zgodnie z moimi krokami, biszkopt zawsze wam się uda.

Fotografia biszkoptu bezglutenowego, kakaowego, bez proszku

Składniki (tortownica 24 cm)

  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao gorzkiego
  • 9 łyżek ksylitolu lub cukru
  • 10 jajek (L)

Wykonanie

  • Białka oddzielamy od żółtek, uważając aby nawet odrobina żółtka nie znalazła się w naszych białkach. Gdyby tak się stało, to ubicie białek jest bardzo trudne, czasami niemożliwe. Warto więc pojedynczo jajka rozbijać do miseczki i przelewać po dokładnym oddzieleniu do większych dwóch misek.
  • Odmierzamy mąki, kakao. Łączymy razem te składniki.
  • Formę smarujemy masłem/olejem i wysypujemy kakao.
  • Żółtka wraz z ksylitolem/cukrem miksujemy/ucieramy na jednolitą masę.
  • Białka ubijamy na sztywno, łączymy je delikatnie z utartymi żółtkami.
  • Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z kakao, ostrożnie mieszamy do połączenia się składników.
  • Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy na środkowej półce przez 30–35 minut. Upieczenie ciasta sprawdzamy długim patyczkiem (np. od szaszłyków). Patyczek po wyciągnięciu powinien być suchy.
  • Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

Fotografia biszkoptu bezglutenowego, kakaowego, bez proszku

comments powered by Disqus