Pączki hiszpańskie z pomarańczową nutą
11 lutego 2015
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Nie jestem miłośniczką smażenia w głębokim tłuszczu ale raz w roku, na Tłusty Czwartek, pozwalam sobie na taką rozpustę. ☺ Na ogień poszły dziś pączki hiszpańskie z lukrem pomarańczowym. Bardzo smaczne połączenie. Rodzinka zajadała się ze smakiem i obawiam się, że będę musiała powtórzyć dla nich ten przepis w czwartek.
Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga tyle pracy co tradycyjne pączki. Dzięki dodaniu do ciasta alkoholu lub octu pączki nie nasiąkają tłuszczem, a olej nie pieni się.
Składniki (ok. 30 sztuk)
- 300 g mąki pszennej
- 500 ml wody
- 100 g masła
- 6 jajek (rozmiar M)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 50 ml octu lub wódki/spirytusu
Lukier
- 200 g cukru pudru
- 2–3 łyżki soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)
- otarta skórka z 1 pomarańczy
Dodatkowo
- 1½–2 litrów oleju, np. rzepakowego lub innego mało aromatycznego
- papier do wypieków
Wykonanie
- Wodę zagotować, rozpuścić w niej masło. Dodać szczyptę soli. Garnek ściągnąć z ognia i jednym ruchem dodać mąkę, energicznie mieszając drewnianą łyżką. Postawić ponownie na ogień i chwilę gotować, cały czas mieszając, uzyskując jednolitą masę, oddzielającą się od garnka. Zestawić z ognia.
- Papier do pieczenia tniemy na kwadraty 8×8 cm.
- Do przestudzonej masy dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując.
- Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą końcówką. Następnie wyciskamy je na kwadraty papieru, formując okręgi.
- Olej rozgrzewamy do temperatury ok. 175°C i wrzucamy do niego ciasto papierem do góry. Po kilku sekundach smażenia papier odkleja się i możemy go wyciągnąć.
- Pączki smażymy z obu stron do zarumienienia.
- Usmażone ciastka wyciągamy łyżką cedzakową i osączamy na papierze kuchennym.
- Cukier puder łączymy z sokiem i skórką z pomarańczy (pomarańczę przed starciem szorujemy w gorącej wodzie).
- Lukrujemy ciepłe pączki.
Smacznego!