Pączki hiszpańskie z pomarańczową nutą


kategoria: deser
tagi: deser, jajka, mąka pszenna, masło, pączki, pomarańcza, skórka pomarańczowa, tłusty czwartek, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Nie jestem miłośniczką smażenia w głębokim tłuszczu ale raz w roku, na Tłusty Czwartek, pozwalam sobie na taką rozpustę. ☺ Na ogień poszły dziś pączki hiszpańskie z lukrem pomarańczowym. Bardzo smaczne połączenie. Rodzinka zajadała się ze smakiem i obawiam się, że będę musiała powtórzyć dla nich ten przepis w czwartek.

Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga tyle pracy co tradycyjne pączki. Dzięki dodaniu do ciasta alkoholu lub octu pączki nie nasiąkają tłuszczem, a olej nie pieni się.

Fotografia pączków hiszpańskich z pomarańczową nutą

Składniki (ok. 30 sztuk)

  • 300 g mąki pszennej
  • 500 ml wody
  • 100 g masła
  • 6 jajek (rozmiar M)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 50 ml octu lub wódki/spirytusu

Lukier

  • 200 g cukru pudru
  • 2–3 łyżki soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)
  • otarta skórka z 1 pomarańczy

Dodatkowo

  • 1½–2 litrów oleju, np. rzepakowego lub innego mało aromatycznego
  • papier do wypieków

Fotografia pączków hiszpańskich z pomarańczową nutą

Wykonanie

  1. Wodę zagotować, rozpuścić w niej masło. Dodać szczyptę soli. Garnek ściągnąć z ognia i jednym ruchem dodać mąkę, energicznie mieszając drewnianą łyżką. Postawić ponownie na ogień i chwilę gotować, cały czas mieszając, uzyskując jednolitą masę, oddzielającą się od garnka. Zestawić z ognia.
  2. Papier do pieczenia tniemy na kwadraty 8×8 cm.
  3. Do przestudzonej masy dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując.
  4. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą końcówką. Następnie wyciskamy je na kwadraty papieru, formując okręgi.
  5. Olej rozgrzewamy do temperatury ok. 175°C i wrzucamy do niego ciasto papierem do góry. Po kilku sekundach smażenia papier odkleja się i możemy go wyciągnąć.
  6. Pączki smażymy z obu stron do zarumienienia.
  7. Usmażone ciastka wyciągamy łyżką cedzakową i osączamy na papierze kuchennym.
  8. Cukier puder łączymy z sokiem i skórką z pomarańczy (pomarańczę przed starciem szorujemy w gorącej wodzie).
  9. Lukrujemy ciepłe pączki.

Smacznego!

Fotografia pączków hiszpańskich z pomarańczową nutą

comments powered by Disqus