Majonez, który zawsze się udaje


kategoria: dodatki
tagi: cytryna, majonez, musztarda, oliwa, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Od kiedy po raz pierwszy zrobiłam ten majonez, sklepowego już w zasadzie nie kupuję. Zawsze to trochę mniej konserwantów na naszym talerzu. Tę wersję, którą wam prezentuję – pokochacie. Zawsze, ale to zawsze się udaje. Zrobiłam go już dziesiątki razy i ani razu nie zważył się. Tajemnica tkwi w dodaniu w pierwszym kroku nie oleju/oliwy, a octu/soku z cytryny.

Dzisiejsza wersja zawiera musztardę rosyjską, bardzo pikantną. Dzięki temu mój majonez ma charakterek, ale nie jest za ostry, nawet dla dzieci. Z musztardami możecie eksperymentować i dodawać do majonezu różne ich rodzaje. My uwielbiamy wersję z musztardą francuską, z całymi ziarenkami gorczycy. Dodanie szczypty kurkumy sprawi, że wasz majonez będzie miał piękny, żółty kolor. Możecie też część oleju (np. 50 ml) zastąpić oliwą extra vergine, ale wówczas majonez jest bardzo wyrazisty i nie każdemu będzie taki smakował. Zrobienie tego majonezu nie zajmie wam więcej niż 5 minut.

Fotografia majonezu, który zawsze się udaje

Składniki

  • 2 żółtka
  • 400 ml oleju mało aromatycznego, np. rzepakowego lub oliwy extra vergine
  • 2 łyżki octu/soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy, np. rosyjskiej, sarepskiej, francuskiej czy dijon
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu białego lub czarnego
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie)

Wykonanie

  • Dobrej jakości jajka szorujemy pod bieżącą wodą i sparzamy.
  • Oddzielamy żółtka od białek.
  • Wrzucamy do wysokiego naczynia żółtka i dodajemy ocet/sok z cytryny. Chwilkę (10–15 sekund) miksujemy lub ubijamy trzepaczką.
  • Dodajemy przyprawy: musztardę, sól, cukier oraz pieprz. Miksujemy lub ubijamy trzepaczką do połączenia składników (ok. 5 sekund).
  • Sporymi porcjami wlewamy olej/oliwę cały czas miksując. Miksujemy lub ubijamy trzepaczką do uzyskania odpowiadającej nam gęstości.
  • Gotowy majonez przekładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce, maksymalnie 4–6 dni.
comments powered by Disqus