Krewetkowa przystawka


kategoria: przystawka
tagi: cykoria, czosnek, glassa, Index Food, krewetki, oliwa, orzechy, orzechy piniowe, owoce morza, płatki chilli, rodzynki
autor: Joanna Komorowska

Święta, święta i po świętach… Zapewne tak jak ja, macie już dosyć ciężkich, opływających w majonez i tłuszcz dań. Dzisiaj proponuję wam lekką sałatkę, pięknie podaną w łódeczkach z cykorii. Przystawka ta jest chrupiąca, lekko pikantna i dzięki dodaniu Glassy słodko-kwaśna. Idealne połączenie dla osób na diecie ograniczającej kalorie, a jeśli liczycie IG, to danie też jest dla Was. ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia krewetkowej przystawki

Składniki

Fotografia krewetkowej przystawki

Wykonanie

  • Namocz rodzynki w zimnej wodzie.
  • Na oliwie szklimy posiekany czosnek, dodajemy krewetki, doprawiamy pieprzem i solą. Jeśli wolimy bardziej pikantne danie – także płatkami chili. Smażymy 3–4 minuty. Krewetki surowe powinny zmienić barwę na różową. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki (opcjonalnie).
  • Skrapiamy Glassą z octem balsamicznym z Modeny. Zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy krewetki.
  • Oddzielamy 12 zewnętrznych liści cykorii, a środek siekamy.
  • W misce mieszamy posiekaną cykorię, cukinię pokrojoną w cienkie paseczki, orzeszki piniowe, odcedzone rodzynki i krewetki, skrapiamy oliwą.
  • Na talerzu na większych liściach cykorii wykładamy sałatkę z krewetkami i podajemy.

Fotografia krewetkowej przystawki

comments powered by Disqus