spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rucolą


kategoria: makaron
tagi: czosnek, gorgonzola, index food, makaron, oliwa extra vergine, pomidory suszone, rukola
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj zapraszam do słonecznej Italii. A tam pachnące, na słońcu suszone pomidory, rozpływająca się gorgonzola i chrupiąca rukola. Prawda, że brzmi pysznie? I tak naprawdę jest. Idealne danie na szybki obiad czy leniwą kolację tylko we dwoje. I zapewniam Was, że nawet zagorzali mięsożercy też będą zadowoleni. ☺ Życzę Wam smacznego!

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rucolą

składniki (4–6 porcji)

Fotografia Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rucolą

wykonanie

  • Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, szklimy kilka chwil.
  • Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli.
  • Dodajemy śmietanę i pokruszony ser oraz gałkę.
  • Sos redukujemy do odpowiadającej nam gęstości. Opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem, ale nie powinno być to konieczne, gdyż i ser, i pomidory były już doprawiane.
  • Sos podajemy z ugotowanym al dente makaronem i rukolą.

Fotografia Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rucolą

comments powered by Disqus