Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rucolą
8 kwietnia 2015
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Dzisiaj zapraszam do słonecznej Italii. A tam pachnące, na słońcu suszone pomidory, rozpływająca się gorgonzola i chrupiąca rukola. Prawda, że brzmi pysznie? I tak naprawdę jest. Idealne danie na szybki obiad czy leniwą kolację tylko we dwoje. I zapewniam Was, że nawet zagorzali mięsożercy też będą zadowoleni. ☺ Życzę wam smacznego!
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Składniki (4–6 porcji)
- 500 g makaronu spaghetti
- słoiczek pomidorów suszonych
- 300 g sera gorgonzola
- 250 ml śmietany do sosów 18% lub kremówki 30%
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek extra vergine
- 3 garści rukoli
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz (opcjonalnie)
Wykonanie
- Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, szklimy kilka chwil.
- Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli.
- Dodajemy śmietanę i pokruszony ser oraz gałkę.
- Sos redukujemy do odpowiadającej nam gęstości. Opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem, ale nie powinno być to konieczne, gdyż i ser, i pomidory były już doprawiane.
- Sos podajemy z ugotowanym al dente makaronem i rukolą.