polędwica wołowa z octem balsamicznym


kategoria: danie mięsne
tagi: Index Food, masło, ocet balsamiczny, oliwa extra vergine, rukola, szparagi, szybkie danie, wołowina
autor: Joanna Komorowska

Wiosna na razie nas nie rozpieszcza, temperatury są raczej niskie. Tęskniąc za ciepłym latem ze swoją kuchnią przenoszę się coraz częściej do słonecznych Włoch. I stamtąd pochodzi moja dzisiejsza propozycja. Proste, pyszne, lekkie i pełnowartościowe danie. Jeżeli do obtoczenia mięsa użyjemy mąki np. ziemniaczanej, wówczas danie to jest idealne dla bezglutenowców. Ja proponuję Wam dwa warianty podania: 1. ze szparagami gotowanymi na parze; 2. z rukolą. Oba obłędnie pyszne!

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia Polędwicy wołowej z octem balsamicznym

składniki (4–6 porcji)

Fotografia Polędwicy wołowej z octem balsamicznym

wykonanie

  1. Polędwicę kroimy w plastry, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, otaczamy w mące.
  2. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Smażymy mięso z obu stron. Podlewamy wodą, octem i dusimy ok. 10–15 minut, do odparowania wody i uzyskania odpowiadającej nam gęstości sosu. Na koniec dodajemy masło.
  3. W międzyczasie ziemniaki obgotowujemy przez 5–6 minut. Odcedzone przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem i solą. Zapiekamy do miękkości w 200°C (ok. 25 minut lub do uzyskania rumianej skórki).
  4. Mięso podajemy z sosem, ziemniakami i warzywami (na zdjęciach prezentujemy wersję ze szparagami oraz z rukolą).

Fotografia Polędwicy wołowej z octem balsamicznym

comments powered by Disqus