Tarta cytrynowa z malinami


kategoria: ciasto
tagi: cytryna, deser, Index Food, jajka, limonka, mąka pszenna, maliny, masło, owoce, skórka cytrynowa, śmietana, tarta, wanilia, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj mam dla Was przepis na idealną tartę cytrynową. Świetnie sprawdzi się w cieplejszy weekend. Dodatek malin czyni ją bardzo aromatyczną, lekko kwaskową. Możecie ją podać z kleksem bitej śmietany lub z gałką lodów.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia tarty cytrytnowej z malinami

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 łyżkę ekstraktu wanilii
  • skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Nadzienie

  • 9 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 250 ml soku z limonki lub cytryny Limmi
  • 250 ml śmietany 30%

Polewa

  • 400 g zamrożonych malin (lub świeżych)
  • 100 ml wody
  • 100g cukru pudru
  • 1 mała łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie

Rozgrzać piekarnik do 160°C.

Ciasto:

  1. Wymieszać w malakserze mąkę z cukrem pudrem, dodać masło, wanilię, sól i skórkę z cytryn. Mieszać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
  2. Dodać jajka i mieszać przez kolejne 2–3 min. Następnie wyjąć ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 40 min.
  3. Ciasto rozwałkować na ok. 3 mm grubości. Wyłożyć równomiernie ciastem blachę.
  4. Ciasto włożyć do piekarnika i piec w temp. 160°C przez ok. 35–45 min.

Nadzienie:

  1. Podgrzać (nie gotować) śmietanę, sok z cytryn i cukier w małym rondelku.
  2. Zdjąć z ognia i powoli dodawać roztrzepane wcześniej jajka aż połączą się w gładką masę.
  3. Masę wlać na blachę (na ciasto) i piec w temperaturze 120°C przez 40 min.
  4. Wyjąć z piekarnika aby ostygło.

Polewa:

  1. Wszystkie składniki wrzucić do garnka i zagotować cały czas mieszając.
  2. Następnie zmiksować na gładką masę i ostudzić.
  3. Ciasto polać polewą.

Fotografia tarty cytrytnowej z malinami

comments powered by Disqus