tarta cytrynowa z malinami


kategoria: ciasto
tagi: cytryna, deser, index food, limonka, maliny, owoce, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj mam dla Was przepis na idealną tartę cytrynową. Świetnie sprawdzi się w cieplejszy weekend. Dodatek malin czyni ją bardzo aromatyczną, lekko kwaskową. Możecie ją podać z kleksem bitej śmietany lub z gałką lodów.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia tarty cytrytnowej z malinami

składniki

ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 łyżkę ekstraktu wanilii
  • skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)
  • szczypta soli
  • 2 jajka

nadzienie

  • 9 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 250 ml soku z limonki lub cytryny Limmi
  • 250 ml śmietany 30%

polewa

  • 400 g zamrożonych malin (lub świeżych)
  • 100 ml wody
  • 100g cukru pudru
  • 1 mała łyżeczka soku z cytryny

wykonanie

  • Rozgrzać piekarnik do 160°C.

ciasto:

  • Wymieszać w malakserze mąkę z cukrem pudrem, dodać masło, wanilię, sól i skórkę z cytryn. Mieszać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
  • Dodać jajka i mieszać przez kolejne 2–3 min. Następnie wyjąć ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 40 min.
  • Ciasto rozwałkować na ok. 3 mm grubości. Wyłożyć równomiernie ciastem blachę.
  • Ciasto włożyć do piekarnika i piec w temp. 160°C przez ok. 35–45 min.

nadzienie:

  • Podgrzać (nie gotować) śmietanę, sok z cytryn i cukier w małym rondelku.
  • Zdjąć z ognia i powoli dodawać roztrzepane wcześniej jajka aż połączą się w gładką masę.
  • Masę wlać na blachę (na ciasto) i piec w temperaturze 120°C przez 40 min.
  • Wyjąć z piekarnika aby ostygło.

polewa:

  • Wszystkie składniki wrzucić do garnka i zagotować cały czas mieszając.
  • Następnie zmiksować na gładką masę i ostudzić.
  • Ciasto polać polewą.

Fotografia tarty cytrytnowej z malinami

comments powered by Disqus