Makaron z pesto i krewetkami
5 maja 2015
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Moje dzisiejsze danie możecie przygotować z groszku świeżego lub mrożonego. Groszek jest cudownym warzywem, które mrożone smakuje równie dobrze jak to świeże. ☺ Mój makaron przygotujecie szybciutko po pracy. Zajmie wam to mniej niż 20 minut.
Przepis opublikowałam także w Dolnośląskim Magazynie Kulinarnym Kocioł, zapraszam do lektury wiosennego, piątego numeru.
Składniki (2–4 porcje)
Pesto
- 1 szklanka ugotowanego zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 1 szklanka listków natki pietruszki
- 2–3 duże ząbki czosnku
- 4 łyżki płatków migdałów
- ½ szklanki oleju rzepakowego lub innego małoaromatycznego
- 4–5 łyżek parmezanu
- sól
- świeżo mielony pieprz
- woda przegotowana
Krewetki
- 300 g krewetek
- 5 łyżek natki pietruszki (świeżej)
- 2 duże ząbki czosnku
- płatki chilli (opcjonalnie)
- ulubiony makaron
Wykonanie
- Delikatnie uprażone migdały, czosnek, natkę, olej miksujemy. Dodajemy groszek, miksujemy ponownie. Dodajemy parmezan oraz taką ilość wody aby uzyskać odpowiednią dla nas gęstość sosu, mieszamy. Doprawiamy do smaku.
- Świeże krewetki obieramy, wyciągamy ostrożnie ciemną nitkę (jelito) na grzbiecie krewetki, nacinając go i wyciągając, ogonki zostawiamy. Jeśli dysponujemy krewetkami mrożonymi, to wystarczy je rozmrozić w temperaturze pokojowej lub w chłodnej wodzie. Jeżeli są w pancerzach, to postępujemy podobnie jak z krewetkami świeżymi.
- Oliwę rozgrzewamy, wrzucamy pokrojony w drobną kostkę czosnek. Smażymy 30 sekund. Dodajemy krewetki, chili (opcjonalnie). Smażymy 3–4 minuty. Szare krewetki powinny zmienić kolor na pomarańczowy. Dodajemy natkę, solimy. Mieszamy, wyłączamy ogień.
- Ugotowany makaron łączymy z pesto i krewetkami.