Makaron z pesto i krewetkami


kategoria: makaron
tagi: czosnek, groszek, krewetki, Magazyn Kocioł, migdały, natka pietruszki, owoce morza, parmezan, płatki chilli, szybkie danie
autor: Joanna Komorowska

Moje dzisiejsze danie możecie przygotować z groszku świeżego lub mrożonego. Groszek jest cudownym warzywem, które mrożone smakuje równie dobrze jak to świeże. ☺ Mój makaron przygotujecie szybciutko po pracy. Zajmie wam to mniej niż 20 minut.

Przepis opublikowałam także w Dolnośląskim Magazynie Kulinarnym Kocioł, zapraszam do lektury wiosennego, piątego numeru.

Fotografia makaronu z pesto i krewetkami

Składniki (2–4 porcje)

Pesto

  • 1 szklanka ugotowanego zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 szklanka listków natki pietruszki
  • 2–3 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżki płatków migdałów
  • ½ szklanki oleju rzepakowego lub innego małoaromatycznego
  • 4–5 łyżek parmezanu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • woda przegotowana

Krewetki

  • 300 g krewetek
  • 5 łyżek natki pietruszki (świeżej)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • płatki chilli (opcjonalnie)
  • ulubiony makaron

Fotografia makaronu z pesto i krewetkami

Wykonanie

  • Delikatnie uprażone migdały, czosnek, natkę, olej miksujemy. Dodajemy groszek, miksujemy ponownie. Dodajemy parmezan oraz taką ilość wody aby uzyskać odpowiednią dla nas gęstość sosu, mieszamy. Doprawiamy do smaku.
  • Świeże krewetki obieramy, wyciągamy ostrożnie ciemną nitkę (jelito) na grzbiecie krewetki, nacinając go i wyciągając, ogonki zostawiamy. Jeśli dysponujemy krewetkami mrożonymi, to wystarczy je rozmrozić w temperaturze pokojowej lub w chłodnej wodzie. Jeżeli są w pancerzach, to postępujemy podobnie jak z krewetkami świeżymi.
  • Oliwę rozgrzewamy, wrzucamy pokrojony w drobną kostkę czosnek. Smażymy 30 sekund. Dodajemy krewetki, chili (opcjonalnie). Smażymy 3–4 minuty. Szare krewetki powinny zmienić kolor na pomarańczowy. Dodajemy natkę, solimy. Mieszamy, wyłączamy ogień.
  • Ugotowany makaron łączymy z pesto i krewetkami.
comments powered by Disqus