ciasto z rabarbarem i kruszonką


kategoria: ciasto
tagi: ciasto drożdżowe, cytryna, deser, rabarbar, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Czym byłaby wiosna bez tego ciasta. Dzisiaj u mnie klasyk: ciasto z rabarbarem. Pyszne, rozpływające się w ustach. Dzięki dodaniu rabarbaru przyjemnie kwaskowate. Kto jeszcze nie piekł go w tym roku, polecam wypróbowanie mojego przepisu. Ciasto zniknęło zanim zdążyło wystygnąć. ☺

Fotografia ciasta z rabarbarem i kruszonką

składniki (średnia foremka)

  • 3 szklanki mąki pszennej do wypieków
  • 1 szklanka cukru
  • 25 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
  • 2 jajka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • otarta skórka z 1 dużej, wyszorowanej cytryny
  • szczypta soli
  • rabarbar (ok. 1 kg)

kruszonka

  • 100 g roztopionego masła
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • cukier puder (opcjonalnie)

Fotografia ciasta z rabarbarem i kruszonką

wykonanie

  • Jeżeli używamy drożdży świeżych – robimy zaczyn. Pół szklanki mleka, 4 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru oraz świeże drożdże mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do spienienia i lekkiego podrośnięcia.
  • Mąkę przesiewamy, dodajemy zaczyn (z pierwszego kroku) lub drożdże suche (wtedy pierwszy krok pomijamy), cukier, mleko, masło, jajka, sól, otartą skórkę cytryny. Wyrabiamy i odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Wyrobione ciasto ma luźną konsystencję.
  • Rabarbar myjemy, kroimy.
  • Wyrośnięte ciasto wykładamy do foremki (średni rozmiar, ja użyłam 30×20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na wierzchu rabarbar, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
  • Masło, mąkę i cukier łączymy w kruszonkę. Ciasto powinno łatwo formować się w małe grudki. Jeśli jest zbyt luźne, należy dodać odrobinę mąki.
  • Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku (góra-dół) przez 60 minut.
  • Po wystudzeniu można posypać odrobiną cukru pudru.

Smacznego!

comments powered by Disqus