Wiosenny omlet z botwinką i jajkiem w koszulce


kategoria: śniadanie
tagi: botwinka, czosnek, jajka, omlet, pomidory, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj proponuję wam lekki, wiosenny omlet z botwinką, pomidorem i jajkiem w koszulce. Pyszne, pożywne śniadanie, na dobry początek dnia. Jeśli nie robiliście jeszcze jajka w koszulce, nie bójcie się. Jeśli zachowacie kroki z mojego przepisu na pewno wam się uda.

Fotografia wiosennego omleta z botwinką i jajkiem w koszulce

Składniki (1 porcja)

  • 3 jajka rozmiaru L
  • 1 lekko kopiasta łyżka mąki pszennej
  • duża garść liści botwinki
  • 1 duży pomidor, np. malinowy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • dobra oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki octu
  • 1 litr wody

Fotografia wiosennego omleta z botwinką i jajkiem w koszulce

Wykonanie

  • Pomidora nacinamy delikatnie na krzyż, a środek wycinamy. Zalewamy go wrzącą wodą i po ok. 1 minucie wyciągamy go z wody i obieramy ze skórki. Kroimy w grube plastry.
  • Liście botwinki płuczemy.
  • Czosnek kroimy w drobną kostkę.
  • Na dużą patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i szklimy czosnek, dodajemy pomidory oraz po około minucie liście botwinki. Całość podgrzewamy przez kilka sekund, liście w tym czasie mieszamy.
  • Gotujemy litr wody. Przelewamy do wysokiego garnka, dodajemy ocet, zagotowujemy. Jedno jajko delikatnie wbijamy do filiżanki. Mieszamy wodę trzepaczką tworząc wir i w jego środek ostrożnie, ale zdecydowanym ruchem, wlewamy jajko. Woda powinna lekko wrzeć. Gotujemy przez 3 minuty, wyciągamy łyżką cedzakową i odstawiamy.
  • Pozostałe dwa jajka delikatnie rozbijamy i oddzielamy białko od żółtka. Białko miksujemy ze szczyptą soli, do ubicia. Dodajemy żółtko i miksujemy na mniejszych obrotach. Dodajemy przesianą mąkę i szczyptę pieprzu. Miksujemy ponownie na wolnych obrotach.
  • Rozgrzewamy patelnię (ok. 20-centymetrową), dodajemy łyżeczkę oliwy. Rozprowadzamy oliwę na patelni i wylewamy nasze jajka.
  • Zmniejszamy ogień i smażymy chwilkę, do zarumienienia.
  • Teraz najtrudniejsze – odwrócenie naszego omletu na drugą stronę. Podważamy omlet szpatułką i zsuwamy ostrożnie na talerz lub pokrywkę. Przykrywamy omlet patelnią i jednym ruchem odwracamy całość o 180 stopni. Smażymy chwilkę do ścięcia.
  • Omlet zsuwamy na talerz, wykładamy na niego liście botwinki, pomidora, listki natki pietruszki. Składamy na pół. Na wierzch wykładamy jajko.

Smacznego!

comments powered by Disqus