Wiosenny omlet z botwinką i jajkiem w koszulce
18 maja 2015
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Dzisiaj proponuję wam lekki, wiosenny omlet z botwinką, pomidorem i jajkiem w koszulce. Pyszne, pożywne śniadanie, na dobry początek dnia. Jeśli nie robiliście jeszcze jajka w koszulce, nie bójcie się. Jeśli zachowacie kroki z mojego przepisu na pewno wam się uda.
Składniki (1 porcja)
- 3 jajka rozmiaru L
- 1 lekko kopiasta łyżka mąki pszennej
- duża garść liści botwinki
- 1 duży pomidor, np. malinowy
- 1 mały ząbek czosnku
- dobra oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- 2 łyżki octu
- 1 litr wody
Wykonanie
- Pomidora nacinamy delikatnie na krzyż, a środek wycinamy. Zalewamy go wrzącą wodą i po ok. 1 minucie wyciągamy go z wody i obieramy ze skórki. Kroimy w grube plastry.
- Liście botwinki płuczemy.
- Czosnek kroimy w drobną kostkę.
- Na dużą patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i szklimy czosnek, dodajemy pomidory oraz po około minucie liście botwinki. Całość podgrzewamy przez kilka sekund, liście w tym czasie mieszamy.
- Gotujemy litr wody. Przelewamy do wysokiego garnka, dodajemy ocet, zagotowujemy. Jedno jajko delikatnie wbijamy do filiżanki. Mieszamy wodę trzepaczką tworząc wir i w jego środek ostrożnie, ale zdecydowanym ruchem, wlewamy jajko. Woda powinna lekko wrzeć. Gotujemy przez 3 minuty, wyciągamy łyżką cedzakową i odstawiamy.
- Pozostałe dwa jajka delikatnie rozbijamy i oddzielamy białko od żółtka. Białko miksujemy ze szczyptą soli, do ubicia. Dodajemy żółtko i miksujemy na mniejszych obrotach. Dodajemy przesianą mąkę i szczyptę pieprzu. Miksujemy ponownie na wolnych obrotach.
- Rozgrzewamy patelnię (ok. 20-centymetrową), dodajemy łyżeczkę oliwy. Rozprowadzamy oliwę na patelni i wylewamy nasze jajka.
- Zmniejszamy ogień i smażymy chwilkę, do zarumienienia.
- Teraz najtrudniejsze – odwrócenie naszego omletu na drugą stronę. Podważamy omlet szpatułką i zsuwamy ostrożnie na talerz lub pokrywkę. Przykrywamy omlet patelnią i jednym ruchem odwracamy całość o 180 stopni. Smażymy chwilkę do ścięcia.
- Omlet zsuwamy na talerz, wykładamy na niego liście botwinki, pomidora, listki natki pietruszki. Składamy na pół. Na wierzch wykładamy jajko.
Smacznego!