Pasta z bobu na kanapki
23 czerwca 2015
kategoria:
kanapki
tagi:
autor:
Co to się dzieje za oknem? Niby lato, a tu pada i pada… Na pocieszenie wczoraj ukręciłam pyszną pastę z bobu i słonecznika. Pasta bogata jest w roślinne białko i dobre kwasy nienasycone. Idealna na kanapki z warzywami i razowym pieczywem. Pyszna i zdrowa!
Składniki
- 0,5 kg bobu świeżego lub mrożonego
- 100 g słonecznika łuskanego
- ⅓ szklanki oliwy extra vergine
- otarta skórka z jednej dużej cytryny
- 2 ząbki czosnku (duże)
- sól morska
Wykonanie
- Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy. Obieramy z łupek.
- Słonecznik delikatnie prażymy na suchej patelni. Studzimy.
- Bób, słonecznik, czosnek, skórkę, oliwę miksujemy. Jeśli to konieczne, doprawiamy solą.
- Gotową pastę przekładamy do słoika.
- Podajemy na pieczywie ze świeżymi warzywami.
Smacznego!