pasta z bobu na kanapki


kategoria: śniadanie
tagi: bób, cytryna, czosnek, oliwa extra vergine, słonecznik, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Co to się dzieje za oknem? Niby lato, a tu pada i pada… Na pocieszenie wczoraj ukręciłam pyszną pastę z bobu i słonecznika. Pasta bogata jest w roślinne białko i dobre kwasy nienasycone. Idealna na kanapki z warzywami i razowym pieczywem. Pyszna i zdrowa!

Fotografia pasty z bobu na kanapki

składniki

  • 0,5 kg bobu świeżego lub mrożonego
  • 100 g słonecznika łuskanego
  • ⅓ szklanki oliwy extra vergine
  • otarta skórka z jednej dużej cytryny
  • 2 ząbki czosnku (duże)
  • sól morska

Fotografia pasty z bobu na kanapki

wykonanie

  • Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy. Obieramy z łupek.
  • Słonecznik delikatnie prażymy na suchej patelni. Studzimy.
  • Bób, słonecznik, czosnek, skórkę, oliwę miksujemy. Jeśli to konieczne, doprawiamy solą.
  • Gotową pastę przekładamy do słoika.
  • Podajemy na pieczywie ze świeżymi warzywami.

Smacznego!

Fotografia pasty z bobu na kanapki

comments powered by Disqus