bruschetta z pomidorami, oliwkami i bazylią


kategoria: grill
tagi: anchois, bazylia, glassa, Index Food, oliwa extra vergine, oliwki, pomidory, szybkie danie
autor: Joanna Komorowska

Przed nami kilka naprawdę fajnych, ciepłych dni. Idealna to pora, bo i wakacje dla wielu, na pikniki i grillowanie. Mam dzisiaj dla Was pyszne danie, które może być daniem samodzielnym, jak u nas dzisiaj, lub przystawką do większej uczty. Proponuję Wam grillowaną bruschettę z pieczywa żytniego z pachnącymi pomidorami, dobrą oliwą, oliwkami z anchois i bazylią. Całość skropiona słodko-kwaśną glassą. Pyszne, szybkie i banalnie proste. Idealne!

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia bruschetty z pomidorami, oliwkami i bazylią

składniki (2–4 porcje)

  • 8 kawałków bagietki żytniej lub innej ulubionej
  • 2 średnie pomidory malinowe
  • ½ opakowania oliwek z anchois Serpis
  • ¼ czerwonej cebuli
  • 15 listków bazylii + 8 do dekoracji
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa extra vergine
  • 4 łyżeczki glassy Ponti
  • sól morska lub himalajska
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony)

Fotografia bruschetty z pomidorami, oliwkami i bazylią

wykonanie

  • Bagietkę zgrilluj. Możesz użyć patelnię grillową lub piekarnik z funkcją grilla.
  • Pomidory pokrój w drobną kostkę. Dodaj do nich pokrojoną w kosteczkę cebulę, pokrojoną bazylię, dopraw solą i pieprzem. Dodaj oliwki. Wymieszaj.
  • Zgrillowane bagietki natrzyj ćwiartkami czosnku. Skrop oliwą. Wyłóż na nie salsę pomidorową.
  • Tak przygotowane kanapki skrop glassą.

Smacznego!

Fotografia bruschetty z pomidorami, oliwkami i bazylią

comments powered by Disqus