tarta z porzeczkami i bezą


kategoria: ciasto
tagi: bezy, deser, lody, owoce, porzeczki, tarta, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Jaka u Was pogoda? U mnie nareszcie można odetchnąć. Popadało, porządnie do tego zagrzmiało i zawiało. Pioruny trzaskały aż miło. ☺ Można więc zjeść coś innego niż lody, chłodnik czy wypić lemoniadę. Zapraszam Was do wypróbowania tego łatwego i pysznego przepisu na tartę z bezą i porzeczkami. Możecie wykorzystać porzeczki, jakie lubicie: czerwone, białe czy czarne. Wielu z Was mieszka poza granicami Polski i tam porzeczek nie ma w sprzedaży, możecie więc spokojnie zastąpić je np. z czereśniami, wiśniami, bądź borówkami. W każdej wersji to ciasto jest pyszne, choć inne.

Fotografia tarty z porzeczkami i bezą

składniki (forma o średnicy 25 cm)

Ciasto

  • 4 żółtka L
  • 160 g miękkiego masła
  • 80 g cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Beza

  • 4 białka L
  • 400 g cukru
  • 600 g porzeczek
  • szczypta soli

Do podania

  • ulubione lody, np. waniliowe, śmietankowe czy porzeczkowe

wykonanie

  • Nagrzewamy piekarnik do 210°C.
  • Pracę rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Żółtka ucieramy z cukrem na białą masę, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz masło. Mieszamy.
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto. Pieczemy przez 10 minut. Po wyciągnięciu ciasta chłodzimy piekarnik do 150°C.
  • Białka ubijamy z solą na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier miksując, aż piana uzyska szklistą barwę i cały cukier się rozpuści. Mi to zajęło około 15 minut.
  • Dodajemy do piany porzeczki, delikatnie mieszamy.
  • Wykładamy pianę z porzeczkami na ciasto i pieczemy (suszymy) około 1 godzinę. Jeśli beza zaczyna nabierać brązowego koloru, wówczas zmniejszamy temperaturę i wydłużamy czas pieczenia.
  • Przestudzone ciasto podajemy z lodami.

Smacznego!

Fotografia tarty z porzeczkami i bezą

comments powered by Disqus