Makaron ryżowy z bobem i parmezanem


kategoria: makaron
tagi: bób, cytryna, makaron ryżowy, oliwa, parmezan, szybkie danie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Mam dzisiaj dla Was pyszny, ekspresowy makaron z bobem, parmezanem o lekko cytrynowym smaku. Do tego danie to jest w pełni bezglutenowe, wegetariańskie, lekkostrawne i naprawdę bardzo, bardzo dobre! Możecie przygotować pyszny posiłek w mniej niż 20 minut!

Fotografia makaronu ryżowego z bobem i parmezanem

Składniki (3–4 porcje)

  • 1 ½ szklanki bobu, ugotowanego i obranego
  • 1 szklanka śmietany 12% do sosów
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 1 cytryna
  • ¼ średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • szczypta soli himalajskiej lub morskiej
  • pieprz biały
  • 300 g makaronu ryżowego

Fotografia makaronu ryżowego z bobem i parmezanem

Wykonanie

  • Zeszklij na 1 łyżce oliwy pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj drobno pokrojony czosnek, szklij przez minutę.
  • 1 szklankę bobu zmiksuj ze śmietaną, dodaj na patelnię.
  • Zetrzyj skórkę z cytryny (tylko żółtą warstwę), dodaj wraz z 3 łyżkami sera do sosu. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj.
  • W międzyczasie przygotuj makaron wg instrukcji producenta.
  • Połącz miękki makaron z sosem. Na talerzach posyp pozostałą częścią bobu oraz parmezanem.

Smacznego!

Fotografia makaronu ryżowego z bobem i parmezanem

comments powered by Disqus