Zdrowe crumble śliwkowe z czekoladą pod kruszonką owsianą
2 września 2015
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Po nieznośnych upałach nastał przyjemny chłodek. Wykorzystałam więc moment, włączyłam piekarnik i zapiekłam w nim śliwki z gorzką czekoladą, pod zdrową, chrupiącą kruszonką. Przygotowałam ją z otrębów owsianych, co czyni danie bombą błonnikową. Dodatkowo, nie użyłam ani grama mąki – po prostu ją odważyłam i… zapomniałam dodać. Dzięki temu powstał bezglutenowy, pyszny, aromatyczny deser! I wcale tej mąki w nim nie brakowało. Więc kto piecze z nami? ☺
Składniki (6 porcji)
- 1 kg śliwek (ja użyłam węgierki)
- 12 kostek gorzkiej czekolady
- 100 g miękkiego masła
- 70 g cukru trzcinowego
- 6 czubatych łyżek otrębów owsianych
- cynamon
Wykonanie
- Śliwki umyj, podziel na pół, usuń pestki. Ułóż w kokilkach (z lekką górką, deser podczas zapiekania „siada”).
- Posyp śliwki szczyptą (sporą) cynamonu, dodaj do każdej foremki po dwie pokruszone kostki czekolady.
- Przygotuj kruszonkę. Masło połącz z cukrem i otrębami.
- Posyp śliwki kruszonką.
- Crumble zapiekaj w nagrzanym do 180°C piekarniku (z funkcją góra-dół), przez 35–40 minut, do zarumienienia się kruszonki.
Smacznego!