jesienne warzywa kiszone


kategoria: kiszonki
tagi: cebula, chilli, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, kalarepa, ogórek, papryka, patison, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj Was zaskoczę. I wrzucę do jednego słoika kilka warzyw, dodam przyprawy, wodę, a po około 10 dniach będziecie mogli zajadać się ze smakiem pysznymi, jesiennymi, kiszonymi warzywami. Ta kiszonka to mój kolejny eksperyment, udany, pyszny i mega zdrowy. Może to potwierdzić moja koleżanka Agnieszka, bo też słoik dostała i już go ze smakiem opróżniła. ☺

Podczas wyjadania pamiętać jedynie należy o tym, aby warzywa były cały czas zakryte wodą. Najlepiej je czymś cięższym, np. butelką z wodą, czy większą szklanką obciążyć, albo tak ułożyć, aby nie pływały, tylko były przykryte wodą. Zapobiega to ich gniciu.

W składnikach nie podaję konkretnych ilości użytych warzyw, zależy to od Waszej fantazji i wielkości słoja czy kamionki. Ważne jest zachowanie proporcji soli do wody. Ja używam tylko 1 łyżkę na litr wody (używam wodę surową, filtrowaną). Wodę spod kiszonki wypijamy, bo to samo zdrowie, z maksymalną ilością naturalnych probiotyków. Ilość przypraw podaję na słoik 3-litrowy.

Fotografia jesiennych warzyw kiszonych

składniki

  • mini patisony
  • papryka pomidorowa
  • papryka chilli
  • ogórki gruntowe
  • kalarepa
  • 1 duża cebula
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka gorczycy białej
  • koper do kiszenia
  • 1 łyżka soli (bez jodu, do kiszonek) na 1 litr wody

wykonanie

  1. Naczynie do kiszenia wyparzyć.
  2. Warzywa umyć.
  3. Na dno naczynia wrzucić przyprawy, w tym też koper i pokrojoną w plastry cebulę.
  4. Kalarepę obierz i pokrój w słupki, warzywa układaj naprzemiennie, ciasno.
  5. Zalej roztworem wody z solą.
  6. Jeśli to konieczne, obciąż kiszonkę butelką z wodą, szklanką z wodą lub talerzykiem i wyparzonym kamieniem.
  7. Aby sprawdzić, czy kiszonka jest już gotowa, spróbuj łyżką wodę spod kiszonki. Jeśli jest wystarczająco kwaśna, to znaczy, że proces kiszenia się zakończył.
  8. Kiszonka jest gotowa po 7–10 dniach, w zależności od temperatury otoczenia. Po tym czasie dobrze przenieść ją w chłodniejsze miejsce. Albo szybciutko zjeść. ☺

Smacznego!

comments powered by Disqus