jesienne warzywa kiszone


kategoria: kiszonki
tagi: cebula, chilli, czosnek, kalarepa, ogórek, papryka, patison, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj Was zaskoczę. I wrzucę do jednego słoika kilka warzyw, dodam przyprawy, wodę, a po około 10 dniach będziecie mogli zajadać się ze smakiem pysznymi, jesiennymi, kiszonymi warzywami. Ta kiszonka to mój kolejny eksperyment, udany, pyszny i mega zdrowy. Może to potwierdzić moja koleżanka Agnieszka, bo też słoik dostała i już go ze smakiem opróżniła. ☺

Podczas wyjadania pamiętać jedynie należy o tym, aby warzywa były cały czas zakryte wodą. Najlepiej je czymś cięższym, np. butelką z wodą, czy większą szklanką obciążyć, albo tak ułożyć, aby nie pływały, tylko były przykryte wodą. Zapobiega to ich gniciu.

W składnikach nie podaję konkretnych ilości użytych warzyw, zależy to od Waszej fantazji i wielkości słoja czy kamionki. Ważne jest zachowanie proporcji soli do wody. Ja używam tylko 1 łyżkę na litr wody (używam wodę surową, filtrowaną). Wodę spod kiszonki wypijamy, bo to samo zdrowie, z maksymalną ilością naturalnych probiotyków. Ilość przypraw podaję na słoik 3-litrowy.

Fotografia jesiennych warzyw kiszonych

składniki

  • mini patisony
  • papryka pomidorowa
  • papryka chilli
  • ogórki gruntowe
  • kalarepa
  • 1 duża cebula
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka gorczycy białej
  • koper do kiszenia
  • 1 łyżka soli (bez jodu, do kiszonek) na 1 litr wody

wykonanie

  • Naczynie do kiszenia wyparzyć.
  • Warzywa umyć.
  • Na dno naczynia wrzucić przyprawy, w tym też koper i pokrojoną w plastry cebulę.
  • Kalarepę obierz i pokrój w słupki, warzywa układaj naprzemiennie, ciasno.
  • Zalej roztworem wody z solą.
  • Jeśli to konieczne, obciąż kiszonkę butelką z wodą, szklanką z wodą lub talerzykiem i wyparzonym kamieniem.
  • Aby sprawdzić, czy kiszonka jest już gotowa, spróbuj łyżką wodę spod kiszonki. Jeśli jest wystarczająco kwaśna, to znaczy, że proces kiszenia się zakończył.
  • Kiszonka jest gotowa po 7–10 dniach, w zależności od temperatury otoczenia. Po tym czasie dobrze przenieść ją w chłodniejsze miejsce. Albo szybciutko zjeść. ☺

Smacznego!

comments powered by Disqus