Jesienne warzywa kiszone
23 września 2015
kategoria:
kiszonki
tagi:
autor:
Dzisiaj Was zaskoczę. I wrzucę do jednego słoika kilka warzyw, dodam przyprawy, wodę, a po około 10 dniach będziecie mogli zajadać się ze smakiem pysznymi, jesiennymi, kiszonymi warzywami. Ta kiszonka to mój kolejny eksperyment, udany, pyszny i mega zdrowy. Może to potwierdzić moja koleżanka Agnieszka, bo też słoik dostała i już go ze smakiem opróżniła. ☺
Podczas wyjadania pamiętać jedynie należy o tym, aby warzywa były cały czas zakryte wodą. Najlepiej je czymś cięższym, np. butelką z wodą, czy większą szklanką obciążyć, albo tak ułożyć, aby nie pływały, tylko były przykryte wodą. Zapobiega to ich gniciu.
W składnikach nie podaję konkretnych ilości użytych warzyw, zależy to od Waszej fantazji i wielkości słoja czy kamionki. Ważne jest zachowanie proporcji soli do wody. Ja używam tylko 1 łyżkę na litr wody (używam wodę surową, filtrowaną). Wodę spod kiszonki wypijamy, bo to samo zdrowie, z maksymalną ilością naturalnych probiotyków. Ilość przypraw podaję na słoik 3-litrowy.
Składniki
- mini patisony
- papryka pomidorowa
- papryka chilli
- ogórki gruntowe
- kalarepa
- 1 duża cebula
- 4 duże ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka gorczycy białej
- koper do kiszenia
- 1 łyżka soli (bez jodu, do kiszonek) na 1 litr wody
Wykonanie
- Naczynie do kiszenia wyparzyć.
- Warzywa umyć.
- Na dno naczynia wrzucić przyprawy, w tym też koper i pokrojoną w plastry cebulę.
- Kalarepę obierz i pokrój w słupki, warzywa układaj naprzemiennie, ciasno.
- Zalej roztworem wody z solą.
- Jeśli to konieczne, obciąż kiszonkę butelką z wodą, szklanką z wodą lub talerzykiem i wyparzonym kamieniem.
- Aby sprawdzić, czy kiszonka jest już gotowa, spróbuj łyżką wodę spod kiszonki. Jeśli jest wystarczająco kwaśna, to znaczy, że proces kiszenia się zakończył.
- Kiszonka jest gotowa po 7–10 dniach, w zależności od temperatury otoczenia. Po tym czasie dobrze przenieść ją w chłodniejsze miejsce. Albo szybciutko zjeść. ☺
Smacznego!