Makaron marchewkowo-cukiniowy z roladkami z kurczaka
4 listopada 2015
kategoria:
danie mięsne
tagi:
autor:
Dzisiaj proponuję wam coś lekkiego, a mimo że przepis wygląda na skomplikowany, przygotujecie danie w niecałe 50 minut. Przy czym większa część czasu to pieczenie roladek w piekarniku. Bardzo lubię takie dania, warzywne, z aromatycznym, wilgotnym mięsem. To kiedy gotujecie? ☺
Przepis przygotowałam do 8. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.
Składniki (4 porcje)
Makaron marchewkowo-cukiniowy
- 2 duże marchewki
- 1 mała cukinia
- 1 cytryna
- chilli suszone
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Roladki
- 2 podwójne piersi kurczaka, bez polędwiczek
- 2 opakowania Prosciutto (200 g)
- 8 pomidorów suszonych
- 4 ząbki czosnku
- bazylia świeża
- sól
- pieprz
- 4 długie sznurki dratwy kuchennej lub wykałaczki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki
- dowolna sałata
- oliwa z oliwek
- sól
- sok z cytryny
Wykonanie
- Piersi oddziel od siebie. Każdą z nich natnij, tworząc duży płat (uwaga: nie przecinamy do końca).
- Rozcięte płaty delikatnie rozbij tłuczkiem, przez folię. Każdy z płatów natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, popieprz i posól.
- Pomidory pokrój w paseczki. Na każdy z płatów połóż po 2 pomidory oraz kilka listków bazylii.
- Zroluj ostrożnie roladki. Owiń każdą z nich dwoma plastrami szynki. Owiń sznurkiem lub zepnij wykałaczkami.
- Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę. Otocz w niej każdą z roladek.
- Roladki piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku (góra-dół) przez 35 minut.
- Roladki podczas pieczenia kilka razy obróć, aby równomiernie opiekły się.
- W międzyczasie obierz marchewkę i przy użyciu specjalnej temperówki do warzyw potnij marchewkę w cieniutkie nitki. Możesz też użyć obieraczki do jarzyn julienne lub po prostu marchewkę cieniutko pokrój nożem. To samo zrób z cukinią.
- Po wyciągnięciu roladek z piekarnika, zblanszuj marchewkę w osolonej wodzie przez 1 minutę. Po odcedzeniu dodaj makaron cukiniowy, otartą skórkę z cytryny, sok z ½ cytryny, dopraw oliwą, solą i chilli. Podgrzej całość przez 30 sekund.
- Roladki podawaj z makaronem i sałatą skropioną oliwą, sokiem z cytryny i posoloną.
Smacznego!