makaron marchewkowo-cukiniowy z roladkami z kurczaka


kategoria: danie mięsne
tagi: bazylia, bezglutenowe, chilli, cukinia, cytryna, czosnek, kurczak, magazyn kocioł, marchewka, oliwa extra vergine, pomidory suszone, prosciutto
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj proponuję Wam coś lekkiego, a mimo że przepis wygląda na skomplikowany, przygotujecie danie w niecałe 50 minut. Przy czym większa część czasu to pieczenie roladek w piekarniku. Bardzo lubię takie dania, warzywne, z aromatycznym, wilgotnym mięsem. To kiedy gotujecie? ☺

Przepis przygotowałam do 8. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia makaronu marchewkowo-cukiniowego z roladkami z kurczaka

składniki (4 porcje)

makaron marchewkowo-cukiniowy

  • 2 duże marchewki
  • 1 mała cukinia
  • 1 cytryna
  • chilli suszone
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

roladki

  • 2 podwójne piersi kurczaka, bez polędwiczek
  • 2 opakowania Prosciutto (200 g)
  • 8 pomidorów suszonych
  • 4 ząbki czosnku
  • bazylia świeża
  • sól
  • pieprz
  • 4 długie sznurki dratwy kuchennej lub wykałaczki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

dodatki

  • dowolna sałata
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • sok z cytryny

Fotografia makaronu marchewkowo-cukiniowego z roladkami z kurczaka

wykonanie

  • Piersi oddziel od siebie. Każdą z nich natnij, tworząc duży płat (uwaga: nie przecinamy do końca).
  • Rozcięte płaty delikatnie rozbij tłuczkiem, przez folię. Każdy z płatów natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, popieprz i posól.
  • Pomidory pokrój w paseczki. Na każdy z płatów połóż po 2 pomidory oraz kilka listków bazylii.
  • Zroluj ostrożnie roladki. Owiń każdą z nich dwoma plastrami szynki. Owiń sznurkiem lub zepnij wykałaczkami.
  • Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę. Otocz w niej każdą z roladek.
  • Roladki piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku (góra-dół) przez 35 minut.
  • Roladki podczas pieczenia kilka razy obróć, aby równomiernie opiekły się.
  • W międzyczasie obierz marchewkę i przy użyciu specjalnej temperówki do warzyw potnij marchewkę w cieniutkie nitki. Możesz też użyć obieraczki do jarzyn julienne lub po prostu marchewkę cieniutko pokrój nożem. To samo zrób z cukinią.
  • Po wyciągnięciu roladek z piekarnika, zblanszuj marchewkę w osolonej wodzie przez 1 minutę. Po odcedzeniu dodaj makaron cukiniowy, otartą skórkę z cytryny, sok z ½ cytryny, dopraw oliwą, solą i chilli. Podgrzej całość przez 30 sekund.
  • Roladki podawaj z makaronem i sałatą skropioną oliwą, sokiem z cytryny i posoloną.

Smacznego!

comments powered by Disqus