Pierniczki świąteczne o aromacie herbaty „Opowieść Wigilijna”
10 grudnia 2015
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Do Świąt zostały dwa tygodnie, to najwyższa pora aby przygotować pierniczki. Przygotowane teraz i przechowywane w szczelnym pojemniku – w ciągu 1–2 tygodni zmiękną. Pierniczki wzbogacone herbatą są jeszcze bardziej aromatyczne.
Przepis powstał we współpracy ze sklepem Czas Na Herbatę.
Składniki
- 300 g miodu
- 600 g mąki pszennej (plus do podsypywania, aby uzyskać elastyczne ciasto)
- 200 g cukru
- 1 jajko (plus jajko do posmarowania)
- ½ szklanki mocnej esencji z herbaty Opowieść Wigilijna (z 7 łyżeczek)
- 4 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Wykonanie
- Miód i cukier utrzyj. Dodaj jajko, utrzyj.
- Dodaj przestudzoną esencję herbaty, sodę, sól oraz przyprawę, wymieszaj.
- Dodawaj stopniowo mąkę aż do uzyskania elastycznego, lekkiego, łatwo odklejającego się od rąk ciasta.
- Przełóż ciasto do miski, natrzyj olejem, przykryj ściereczką. Odstaw na 4–5 godzin.
- Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm. Wykrawaj foremkami pierniczki. Jeśli chcesz zawiesić je na choinkę, zrób dziurkim np. patyczkiem do szaszłyków. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem. Ciasteczka posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Piecz w temperaturze 180°C na środkowej półce do lekkiego zarumienienia (10–15 minut). Ciastka studź na kratce.
- Ostudzone pierniczki przełóż do szczelnego słoika i przechowuj do zmięknięcia (1–2 tygodnie).
- Pierniki ozdabiaj przed podaniem, najlepiej gdy już będą miękkie. Możesz ozdabiać je: lukrem, lukrem i posypkami, roztopioną czekoladą, czekoladą i posypkami lub grubym cukrem. Lukier możesz połączyć z barwnikami.