pierniczki świąteczne o aromacie herbaty „opowieść wigilijna”


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Czas na herbatę, herbata, jajka, mąka pszenna, miód
autor: Joanna Komorowska

Do Świąt zostały dwa tygodnie, to najwyższa pora aby przygotować pierniczki. Przygotowane teraz i przechowywane w szczelnym pojemniku – w ciągu 1–2 tygodni zmiękną. Pierniczki wzbogacone herbatą są jeszcze bardziej aromatyczne.

Przepis powstał we współpracy ze sklepem Czas Na Herbatę.

Fotografia Pierniczków świątecznych o aromacie herbaty Opowieść Wigilijna

składniki

  • 300 g miodu
  • 600 g mąki pszennej (plus do podsypywania, aby uzyskać elastyczne ciasto)
  • 200 g cukru
  • 1 jajko (plus jajko do posmarowania)
  • ½ szklanki mocnej esencji z herbaty Opowieść Wigilijna (z 7 łyżeczek)
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Fotografia Pierniczków świątecznych o aromacie herbaty Opowieść Wigilijna

wykonanie

  • Miód i cukier utrzyj. Dodaj jajko, utrzyj.
  • Dodaj przestudzoną esencję herbaty, sodę, sól oraz przyprawę, wymieszaj.
  • Dodawaj stopniowo mąkę aż do uzyskania elastycznego, lekkiego, łatwo odklejającego się od rąk ciasta.
  • Przełóż ciasto do miski, natrzyj olejem, przykryj ściereczką. Odstaw na 4–5 godzin.
  • Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm. Wykrawaj foremkami pierniczki. Jeśli chcesz zawiesić je na choinkę, zrób dziurkim np. patyczkiem do szaszłyków. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem. Ciasteczka posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  • Piecz w temperaturze 180°C na środkowej półce do lekkiego zarumienienia (10–15 minut). Ciastka studź na kratce.
  • Ostudzone pierniczki przełóż do szczelnego słoika i przechowuj do zmięknięcia (1–2 tygodnie).
  • Pierniki ozdabiaj przed podaniem, najlepiej gdy już będą miękkie. Możesz ozdabiać je: lukrem, lukrem i posypkami, roztopioną czekoladą, czekoladą i posypkami lub grubym cukrem. Lukier możesz połączyć z barwnikami.
comments powered by Disqus