zupa gołąbkowa


kategoria: zupa
tagi: gołąbki, kapusta, marchewka, mięso mielone, pomidory, ryż, zupa
autor: Joanna Komorowska

Mam dzisiaj coś dla miłośników gołąbków. Ale nie ukrywajmy, nie zawsze chce nam się przy nich stać i pracowicie zawijać. Dzisiaj proponuję więc szybką, dietetyczną zupę o smaku gołąbków. Przy dobrej organizacji czasu po 40 minutach macie gotowe danie. Wyśmienicie smakuje także dnia następnego, gdy składniki przegryzą się.

Fotografia zupy gołąbkowej

składniki

  • 500 g mięsa mielonego chudego
  • ½ średniej kapusty białej (może być włoska)
  • 150 g ryżu
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • ¼ selera
  • biała część z pora
  • 1 średnia cebula
  • 2 opakowania przecieru pomidorowego (po 500 ml)
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1½ łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub wg preferencji)
  • 2 łyżki oleju
  • woda
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony

wykonanie

  • Rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj mięso, smaż je aż przestanie być czerwone.
  • Marchewki, pietruszkę, pora pokrój w półplasterki. Seler w kostkę. Dodaj do mięsa, przesmaż chwilkę.
  • Kapustę pokrój w kostkę, dodaj do pozostałych składników.
  • Całość zalej wodą, tak aby zakrywała składniki. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie.
  • Gotuj przez 15 minut, po tym czasie dodaj ryż, pół litra wody i gotuj kolejne 15 minut.
  • Dodaj przecier, dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką. Zagotuj.

Smacznego!

comments powered by Disqus