świąteczny piernik z herbatą „chwila przy kominku” i konfiturą pomarańczową


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: cytryna, Czas na herbatę, herbata, jajka, kakao, konfitura pomarańczowa, mąka pszenna, miód
autor: Joanna Komorowska

Ja już na urlopie świątecznym, ale Wam podsyłam piernik last minute, przygotujecie go naprawdę szybko, nie musi dojrzewać, a jest naprawdę przepyszny. Aromat ciasta wzmocniłam herbatą Chwila przy kominku, która znacznie poprawiła smak. Ostudzone ciasto przekładamy konfiturą pomarańczową, polewamy czekoladą oraz ozdabiamy plasterkami pomarańczy. Gotowe ciasto przenieś na ok. 1 godzinę do lodówki, aby konfitura i polewa czekoladowa stężały.

Przepis powstał we współpracy ze sklepem Czas Na Herbatę.

Fotografia Świątecznego piernika z herbatą Chwila przy kominku i konfiturą pomarańczową

składniki

  • 1 szklanka mocnego naparu herbaty Chwila przy kominku
  • 3 szklanki mąki
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 szklanka miodu
  • ¾ szklanki cukru (lub do smaku)
  • 5 jajek (L)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej (kopiaste)
  • przyprawa do pierników
  • 3 łyżki kakao gorzkiego
  • szczypta soli
  • słoik konfitury pomarańczowej
  • słoik cytrynki z wanilią
  • 2 gorzkie czekolady (200 g)

Fotografia Świątecznego piernika z herbatą Chwila przy kominku i konfiturą pomarańczową

wykonanie

  • Jajka utrzyj z cukrem na białą masę.
  • Dodaj olej oraz przestudzony napar herbaciany. Wymieszaj.
  • Suche składniki połącz ze sobą i dodaj do mokrych. Dokładnie wymieszaj.
  • Foremkę wysmaruj masłem lub olejem, wysyp bułką tartą.
  • Piekarnik nagrzej do 180°C (funkcja góra-dół).
  • Wyłóż ciasto do foremki, odczekaj 10 minut i po tym czasie wstaw do piekarnika. Piecz ok. 60 minut, do suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto ostudź na kratce.
  • Przekrój ciasto wzdłóż na pół i przełóż konfiturą, przykryj drugim blatem.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy już się roztopi, dodawaj stopniowo sok spod cytrynki z wanilią, do uzyskania odpowiadającej nam gęstości. Czekolada nie może być zbyt rzadka.
  • Delikatnie przestudzoną czekoladą posmaruj ciasto.
  • Na wierzch wyłóż połówki cytryny (ze słoiczka cytrynki z wanilią)
  • Po przełożeniu przenieś ciasto na ok. 1 godzinę do lodówki, aby konfitura i polewa czekoladowa stężały.

Smacznych świąt!

comments powered by Disqus