sernik z rabarbarem


kategoria: ciasto
tagi: cukier puder, deser, jajka, rabarbar, ser biały, wanilia, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Miałam naprawdę bardzo trudny tydzień, wczoraj dla zapomnienia o problemach zabrałam się za porządki i upiekłam coś naprawdę pysznego, na osłodę. Sernik, ale jaki? Z wiosennym zwiastunem ciepła, truskawek, szparagów itp. – z rabarbarem! Coś fantastycznego. A po dobrym cieście, dzisiaj od rana dobre wieści. ☺ Po prawie dwóch tygodniach odnalazł się nasz kochany kotek Kropka. Szczęśliwie nam się maj zapowiada.

Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, bo warto. Sernik jest delikatny z nutą wanilii i kwaskowatym rabarbarem. Szybki w przygotowaniu. Nie musicie nic miksować, ucierać. Wystarczy miska i rózga lub drewniana łyżka. Tylko kilka minut pracy!

Fotografia sernika z rabarbarem

składniki (foremka ok. 24 cm)

  • 1 kg sera białego (ja użyłam wiaderkowy President)
  • 600 g rabarbaru
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 5 jajek L
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
  • 5 łyżek cukru lub do smaku
  • szczypta soli
  • cukier puder

Fotografia sernika z rabarbarem

wykonanie

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Ser przełóż do miski, dodaj jajka, cukier, śmietanę. Wymieszaj rózgą lub łyżką starając się wprowadzić jak najmniej powietrza. Zapobiega to nadmiernemu rośnięciu i opadaniu sernika.
  • Przekrój wanilię i wyskrob ziarenka, dodaj do sera i ponownie delikatnie zamieszaj.
  • Rabarbar umyj i pokrój w drobną kostkę.
  • Formę wyłóż papierem lub posmaruj dno masłem i wysyp bułką tartą.
  • Przełóż ciasto do formy. Na wierzch wysyp rabarbar.
  • Sernik piecz na środkowej półce, z funkcją góra-dół w temperaturze 160°C, przez ok. 1 godz. i 20 minut, do suchego patyczka.
  • Sernik ostudź w uchylonym piekarniku.
  • Ostudzony sernik posyp przed podaniem cukrem pudrem.

Smacznego!

comments powered by Disqus