Tosty francuskie na śniadanie


kategoria: śniadanie
tagi: jajka, Magazyn Kocioł, miód, syrop klonowy, szybkie danie, tosty, truskawki, wanilia, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Nie wiem jak Wy, ale ja mimo diety chyba bym się takiemu śniadaniu nie oparła. ☺ Zwłaszcza podanemu do łóżka. ☺ Dzisiaj mam dla Was propozycję śniadaniową na nadchodzący weekend. Możecie śmiało użyć kilkudniowe pieczywo, ja tutaj użyłam słodką chałkę. Do tego garść świeżych owoców, odrobina miodu i akumulatory naładowane na kilka dobrych godzin…

Przepis przygotowałam do 11. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia tostów francuskich na śniadanie

Składniki (1–2 porcje)

  • chałka (4–6 kromek)
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • masło
  • owoce sezonowe
  • miód, syrop klonowy

Fotografia tostów francuskich na śniadanie

Wykonanie

  • Jajka wbij do głębokiego talerza.
  • Dodaj mleko, cukier, sól i energicznie mieszaj do połączenia się składników.
  • Chałkę pokrój na 1,5–2 cm szerokości plastry.
  • Rozgrzej na patelni 1,5 łyżki masła.
  • W międzyczasie w jajku z mlekiem namocz chałkę przez ok. 30 sekund z każdej ze stron.
  • Smaż do lekkiego zarumienienia na średnim ogniu.
  • Po usmażeniu pierwszej partii, patelnię przetrzyj papierem kuchennym i powtórz czynność ze smażeniem kolejnych kromek.

Smacznego!

comments powered by Disqus